Pls Note:If any file is not downloading pls mark mail to with file name/detail to get the file in your mail box directaly.

Thursday, 22 March 2012

SBI Associates Clerk English Sample Practice Paper- 52

Pls visit to the VIGYAPPANS also to help us....

Directions-(Q. 1-10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there was a stork that lived by
catching fish from a particular tank. As the years went by, the stork grew older and weaker and its ability to catch fish diminished. At times it would even starve. The stork knew that it had to do something to survive.

One day it stood by the side of the tank with a very
forlorn look on its face. The frogs, fish and crabs wondered why it was not trying to catch any food. A big crab asked the stork what the matter was. The stork answered that it was sad because all the fish in the tank were going to die and so it would have to starve. The stork said that it had heard that
people were going to fill the tank with mud and grow crops over it. The fish were very worried and asked the stork to help them.

The stork offered to take all of them to a bigger tank some distance away. But it said that it needed to rest between trips because of old age. It would only be able to carry a few fish at a time.

On its first trip, the stork took a beakful of fish. It flew to a big rock and had a good meal. Thereafter, it rested for a while, and when it was hungry again, the stork took a second trip. In this manner, the stork took a trip each time it was hungry.

The big crab in the tank also wanted to save itself and it requested the stork to take it too. The stork thought it was a good idea to try a new dish. It agreed to take the crab on its next trip.

After the stork flew up with the crab, the crab looked down to see what the new surroundings would be like. All it could see was dry land. When the crab questioned the stork about this, the stork laughed wickedly and pointed to the rock below where the crab sawa heap of fish bones. The crab
realized that it was to be the stork's next meal. So the crab dug its claws into the stork's neck and would not let go till the stork fell to the ground and died. The crab then cut off the stork's head and returned home to show it to all the other fish and share the story of its adventure with the stork.
Directions-(Q. 1-3) Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

REALIZE: (A) Confess, (B) Conclude, (C) Solve, (D) Dream, (E) Confuse
Ans : (B)

ADVENTURE: (A) Incident, (B) Decision, (C) Saviour, (D) Scheme, (E) Friendship
Ans : (A)

CATCHING: (A) Teasing, (B) Holding, (C) Detecting, (D) Sipping, (E) Eating
Ans : (E)

Directions-(Q. 4-5) Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

DIMINISHED: (A) Praised, (B) Developed, (C) Agitated, (D) Excited, (E) Lessened
Ans : (B)

FORLORN: (A) Serious, (B) Satisfied, (C) Wicked, (D) Helpful, (E) Cheerful
Ans : (E)

6. How did the crab kill the stork ?
(A) The crab dug its claws into the stork's neck until it fell on the ground.
(B) The crab poisoned the stork's meal at the rock., (C) The crab starved the stork to death.,
(D) The crab cut the stork's head., (E) None of these
Ans : (A)

7. Why did the stork agree to take the crab along ?
(A) It wanted to try a new dish, (B) It wanted to prove that it was still young
(C) It wanted to save the crab , (D) It was blackmailed by the crab, (E) None of these
Ans : (A)

8. Which of the following can be the
most appropriate title for the story ?
(A) The foolish fish, (B) The brave stork, (C) The crab's adventure with the stork
(D) The innocent stork and the fish, (E) The lazy crab
Ans : (B)

9. Why did the stork have to remain hungry ?
(A) There were not fish in the tank., (B) The stork's capacity to catch fish had diminished.
(C) The stork had lost its teeth due to old age., (D) The fish had learnt to trick the stork.
(E) None of these
Ans : (B)

10. As per the stork what had the people being saying about the tank ?
(A) The tank would dry due to immense heat., (B) The tank would be poisoned by the people.
(C) They would trap the fish and take them to aquariums.
(D) They would fill the tank with mud and cultivate crops., (E) None of these
Ans : (D)
Directions-(Q. 11-20) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B) (C) and (D). One of these four words printed in bold may either be misspelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All Correct’ as your answer.

11. Will you be
able (A) to obtain (B) the necessary (C) information immeediately. (D) All correct (E)
Ans : (D)

Although (A) I was angry, (B) I controlled (C) myself. (D) All correct (E)
Ans : (E)

13. He came (A) at a time (B) when I was (C) too buzy (D) to see him. All correct (E)
Ans : (D)

14. Have (A) you posted (B) the latter (C) to the lawyer ? (D) All correct (E)
Ans : (C)

15. Every habbit (A) of the parent (B) was found (C) in the child. (D) All correct (E)
Ans : (A)

16. He is not (A) as intelligent (B) a man as I accpected (C) him to be. (D) All correct (E)
Ans : (C)

17. I did (A) not see (B) the and (C) of the play. (D) All correct (E)
Ans : (C)

18. It is indeed (A) very clever (B) of him to have reefused (C) to do the task. (D) All correct (E)
Ans : (C)

19. Due to unfourseen (A) circumstances, we shall have (B) to leave earlier (C) than planned. (D) All correct (E)
Ans : (A)

20. There (A) were several (B) questions before (C) the committee. (D) All correct (E)
Ans : (B)
Directions-(Q. 21-25) Rearrange the following five sentences (1), (2),(3),(4),(5) in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph, and then answer the questions given below:
(1) These books are collectively called Euclid's elements.
(2) Euclid has included his findings in one of the volumes of Euclid's elements.
(3) Euclid is known as the father of modem geometry .
(4) This information was systematically presented by him in a set of 13 books.
(5) He complied information on geometry that was already available.

21. Which of the following should be the
FOURTH sentence ?
(A) 5 , (B) 2, (C) 1, (D) 3, (E) 4
Ans : (C)

22. Which of the following should be the
LAST sentence '?
(A) 3 , (B) 1, (C) 5, (D) 4, (E) 2
Ans : (E)

23. Which of the following should be the
THIRD sentence ?
(A) 1 , (B) 3, (C) 4, (D) 2, (E) 5
Ans : (C)

24. Which of the following should be the
FIRST sentence ?
(A) 2 , (B) 4, (C) 3, (D) 5, (E) 1
Ans : (C)

25. Which of the following should be the
SECOND sentence ?
(A) 2 , (B) 1, (C) 4, (D) 5, (E) 3
Ans : (D)
Directions-(Q. 26-35) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is 'No error', the answer is (E) .(Ignore the errors of punctuation, if any .)

26. If you does (A) / not work (B) / hard, you (C) / will not succeed. (D) No error (E)
Ans : (A)

27. The candidate (A) / tried to convince (B) / the panel of the (C) / genuinely of his case. (D) No error (E)
Ans : (D)

28. He ran so hardly (A) / that he (B) / was out (C) / of breath. (D) No error (E)
Ans : (A)

29. Mohan was very (A) / concerned about (B) / is health which (C) / was deteriorating day by day. (D) No error (E)
Ans : (C)

30. He dealing (A) / sternly (B) / with the (C) / offender. (D) No error (E)
Ans : (A)

31. The man who (A) / was run on (B) / has been taken (C) / to the hospital. (D) No error (E)
Ans : (E)

32. We started (A) / at a (B) / rapidity of pace (C) / towards the shore. (D) No error (E)
Ans : (E)

33. She is (A) / the tallest (B) / of the (C) / two girls. (D) No error (E)
Ans : (B)

34. He went (A) / to finding (B) / the buried (C) / treasure. (D) No error (E)
Ans : (B)

35. No matter what (A) / they get some (B) / man always (C) / seem dissatisfied. (D) No error (E)
Ans : (C)
Directions-(Q. 36-45) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Dilip Kumar's train was late and it
...(36)... Mumbai a little after midnight. It was his f1fSt ...(37)... to the city and the did not ...(38)... where to go. He thought he would go to a dormitory where he would not have to pay any ...(39)... but he did not know how to find one at that hour. He asked a porter to get him a cheap room. The porter asked him for fifty rupees, but Dilip waved him away and walked out of the station. He ...(40)... through the streets and asked a number of people, but could not find a room cheap enough. He sat
down on a bench in a park to
...(41)... of what he should do next. He was very tired and fell ...(42)... on the bench. He woke up the next morning, stiff on every limb, but he ...(43)... when he ...(44)... that it was the ...(45)... night lodging that he had ever had.

36. (A) leave. (B) arrived, (C) halted, (D) reached, (E) went
Ans : (D)

37. (A) ambition , (B) visit, (C) parking, (D) rest, (E) check
Ans : (B)

38. (A) want , (B) know, (C) guess, (D) ask, (E) imagine
Ans : (B)

39. (A) rent , (B) interest, (C) lease, (D) allowance, (E) hire
Ans : (A)

40. (A) crept , (B) wandered, (C) across, (D) search, (E) go
Ans : (B)

41. (A) eat , (B) free, (C) think, (D) escape, (E) rest
Ans : (C)

42. (A) sound , (B) asleep, (C) above, (D) upon, (E) right
Ans : (D)

43. (A) amazed , (B) thought, (C) smiled, (D) cried, (E) shocked
Ans : (C)

44. (A) confusion , (B) reassured, (C) regretted, (D) realised, (E) resolved
Ans : (E)

45. (A) cheapest, (B) easy, (C) comfortable, (D) reliable, (E) free
Ans : (A)
Directions-(Q. 46-50) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

46. They………….very pleased to see us.
(A) foresee , (B) ignore, (C) find, (D) looks, (E) seem
Ans : (E)

47. The seating arrangement makes it difficult for the pupils to talk to………….other.
(A) every , (B) among, (C) all, (D) for, (E) each
Ans : (E)

48. The university has………….the government a lot of money.
(A) sanction , (B) cost, (C) asked, (D) labelled, (E) wasted
Ans : (C)

49. We………….the whole day shopping.
(A) enjoy , (B) left, (C) had, (D) happened, (E) spent
Ans : (C)

50. I was sitting in a cafe, ………….for my friend.
(A) hoping , (B) knowing, (C) seeing, (D) waiting, (E) asking
Ans : (D)

SBI Associates Clerk/PO General Awareness Practice Paper

Pls visit to the vigyaapan also to help us....

1. Which of the following is one of the major functions of the RBI ?
(A) Maintain India Investment Fund created by the Govt. of India
(B) Act as custodian of the foreign exchange reserves of the country
(C) Appoint (CEOs) of the foreign banks in India
(D) Appoint Finance Secretary to the Govt. of India
(E) Decide exchange rates of currencies like Yen, Yuan and Dollars
Ans : (B)

2. Who among the following is a regulator of financial/banking institutes / organizations in India ?
(A) Indian Bureau of Standards, (B) Life Insurance Corporation of India (LIC)
(C) Central Bureau of Investigation, (D) Institute of Chartered Accountants of India
(E) Reserve Bank of India (RBI)
Ans : (E)

3. Who among the following is the Union Minister of Commerce, Industry and Textiles at present in India ?
(A) Sri Anand Sharma, (B) Dr. Farooq Abdullah, (C) Sri Ghulam Nabi Azad
(D) Sri Kapil Sibbal, (E) None of these
Ans : (A)

4. Which of the following terms is used in the field of Banking / Finance ?
(A) Reflex Action, (B) RH Factor, (C) Active Asset, (D) Amendment, (E) Statement of Fact
Ans : (C)

5. Which of the following is the period of the 12th Five Year Plan of India ?
(A) 2011–16 , (B) 2010–15, (C) 2012–17, (D) 2013–18, (E) 2009–14
Ans : (C)

6. Which of the following books is written by Arundhati Roy ?
(A) India Wins Freedom, (B) The God of Small Things, (C) A Himalayan Love Story
(D) A Bend in the River, (E) Adversary in the House
Ans : (B)

7. What does the letter ‘R’ denote in the term ‘RTGS’ as used in the field of banking ?
(A) Real , (B) Reasonable, (C) Rotation, (D) Rate, (E) Repo
Ans : (A)

8. Bertrand Tavernier who was honoured by Life Time Achievement Award in 42nd International Film Festival of India in November 2011 is a citizen of—
(A) India , (B) U.S.A., (C) Germany, (D) France, (E) Britain
Ans : (D)

9. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Love , (B) Knock-out, (C) Deuce, (D) Silly Point, (E) Dribble
Ans : (D)

10. Which of the following is the sensitive index of National Stock Exchange ?
(A) Nifty , (B) Sensex, (C) MCX, (D) CNX, (E) ETF
Ans : (B)

11. Who among the following is the Chief Minister of Rajasthan at present ?
(A) Sri Mukul Vasnik, (B) Sri Kamal Nath, (C) Sri Ashok Gehlot, (D) Sri Ashok Chandra Meena
(E) None of these
Ans : (C)

12. Novelist Julian Barnes who won Man Booker Prize for his book recently is a citizen of—
(A) France , (B) Australia, (C) U. S. A., (D) Britain, (E) Germany
Ans : (D)

13. Muammar Gaddafi who died recently was a political leader of—
(A) Egypt , (B) Syria, (C) Kenya, (D) Turkey, (E) Libya
Ans : (E)

14. Steve Jobs was associated with which of the following fields ?
(A) Computers , (B) Sports, (C) Films, (D) Politics, (E) Literature
Ans : (A)

15. Nobel Prizes, which were announced recently, are not given in the field of—
(A) Physics, (B) Chemistry, (C) Medicine, (D) Economics, (E) Civil Administration
Ans : (E)

16. The 51st National Open Athletics Championship was held in September 2011 in—
(A) Hyderabad , (B) Mumbai, (C) Delhi, (D) Kolkata, (E) Ranchi
Ans : (D)

17. Which of the following is grown in Maharashtra in abundance ?
(A) Black Pepper , (B) Tea, (C) Jute, (D) Cotton, (E) Rubber
Ans : (D)

18. Govt. of India has made a special agreement with U.S.A. to develop which of the following modes of power generation in India ?
(A) Hydro power, (B) Thermal power, (C) Wind power, (D) Nuclear power, (E) All of these
Ans : (D)

19. Which of the following is a programme to develop Health Services in Rural India ?
Ans : (C)

20. Head Office of which of the following banks is in Delhi ?
(A) Punjab National Bank, (B) Bank of India, (C) UCO Bank, (D) Corporation Bank, (E) None
Ans : (A)

21. The Cattle Mela takes place in which of the following cities in Rajasthan ?
(A) Jodhpur , (B) Bharatpur, (C) Bikaner, (D) Jaipur, (E) Pushkar
Ans : (B)

22. Which of the following is the biggest stock exchange of India where maximum number of transactions take place every day ?
(A) Delhi , (B) Ahmedabad, (C) Mumbai, (D) Bengaluru, (E) Kolkata
Ans : (C)

23. The Atomic Power Station is located in which of the following places in Karnataka ?
(A) Kaiga , (B) Trombay, (C) Mangalore, (D) Hassan, (E) None of these
Ans : (A)

24. Which of the following is the abbreviated name of the organization working for the welfare of the children ?
(A) CII , (B) BAFTA, (C) CRY, (D) NATO, (E) None of these
Ans : (C)

25. The World Environment Day is observed on which of the following days ?
(A) July 25 , (B) June 5, (C) April 5, (D) December 15, (E) None of these
Ans : (B)

26. Saina Nehwal who was in news recently is associated with the game of—
(A) Football , (B) Badminton, (C) Basket Ball, (D) Hockey, (E) Chess
Ans : (B)

27. Who amongst the following is a member of SAARC ?
(A) Indonesia , (B) Pakistan, (C) Kuwait, (D) Iraq, (E) Fiji
Ans : (B)

28. Who amongst the following is the author of the book Diamond Dust and Other Stories ?
(A) Amrita Pritam, (B) Mulkraj Anand, (C) Anita Desai, (D) Chetan Bhagat, (E) Khushwant Singh
Ans : (C)

29. ‘Subrato Cup’ is associated with the game of—
(A) Cricket , (B) Badminton, (C) Hockey, (D) Football, (E) None of these
Ans : (D)

30. Which of the following instruments is normally used by the medical professionals ?
(A) Stroboscope, (B) Stethoscope, (C) Photometer, (D) Thermoscope, (E) None of these
Ans : (B)

31. Polio is caused by a—
(A) Fungus , (B) Bacteria, (C) Virus, (D) Either (A) or (B), (E) None of these
Ans : (C)

32. Pulitzer Prize is given for contribution in the field of—
(A) Literature , (B) Sports, (C) Politics, (D) Cinema, (E) None of these
Ans : (A)

33. ‘Taka’ is the monetary unit of—
(A) Saudi Arabia, (B) Iraq, (C) Kuwait, (D) Afghanistan, (E) Bangladesh
Ans : (E)

34. Who among the following is the Vice President of India at present ?
(A) Ms. Meira Kumar, (B) Smt. Sonia Gandhi, (C) Mr. M. Hamid Ansari, (D) Sri Rajiv Shukla, (E) None
Ans : (C)

35. Which is the name of a country ?
(A) Lira , (B) Euro, (C) Peso, (D) Botswana, (E) Londo
Ans : (D)

36. Which of the following terms is used in the field of Physics ?
(A) Quarrying , (B) Herbal, (C) Halite, (D) Radiation, (E) Fern
Ans : (D)

37. Which of the following is the Capital of Vietnam ?
(A) Jakarta , (B) Manila, (C) Hanoi, (D) Prague, (E) Suva
Ans : (C)

38. Economy of which of the following countries is passing through a crisis and the Govt. is seeking help of European Union countries to stabilize the same ?
(A) Greece , (B) Russia, (C) China, (D) Japan, (E) Canada
Ans : (A)

39. Which of the following is not a metal ?
(A) Gold , (B) Silver, (C) Zinc, (D) Copper, (E) Sulphur
Ans : (E)

40. Who among the following is the President of Italy at present ?
(A) Michael D. Higgins, (B) Giorgio Napolitano, (C) Mario Monti, (D) Joe Biden, (E) None
Ans : (B)

41. ‘Manhattan’ is a town/city in—
(A) United Kingdom, (B) Canada, (C) Australia, (D) Japan, (E) U.S.A.
Ans : (E)

42. Term ‘Insider Trading’ is associated with—
(A) Stock markets, (B) Defence services, (C) Parliamentary procedures, (D) Book publishing business, (E) Sports
Ans : (A)

43. Which of the following agencies/bodies controls Football matches at international levels ?
(A) FIFA , (B) BCCI, (C) ATP, (D) MCC, (E) FEDAI
Ans : (A)

44. Which of the following Awards is given to a Sportsperson for his/her excellent performance ?
(A) Kalidas Sanman, (B) Arjuna Award, (C) Dadasaheb Phalke Award, (D) Saraswati Puraskar
(E) Dronacharya Award
Ans : (B)

45. Who amongst the following was the captain of the Indian team which won ICC Cricket World Cup ?
(A) Virender Sehwag, (B) Yuvraj Singh, (C) Sachin Tendulkar, (D) Yusuf Pathan, (E) None of these
Ans : (E)

46. Which of the following films is directed by Karan Johar for which he got Filmfare Award for Best Director 2011 ?
(A) Rockstar, (B) Ra-One, (C) Dhobi Ghat, (D) Chalo Dilli, (E) My Name is Khan
Ans : (E)

47. Who amongst the following is a famous Lawn Tennis player and has represented India in many Sports events ?
(A) Anjali Bhagwat, (B) Sunita Rani, (C) Mayookha Johny, (D) Anju Bobby George, (E) Sania Mirza
Ans : (E)

48. Which of the following is not an anti poverty scheme launched by the Govt. of India ?
(A) Bharat Nirman, (B) MG National Rural Employment Guarantee Act
(C) Annapurna Yojana, (D) Antyodaya Yojana, (E) Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana
Ans : (C)

49. Who amongst the following is a famous Author ?
(A) Roger Federer, (B) Kiran Desai, (C) Ms. Meira Kumar, (D) Mrs. Sonia Gandhi, (E) Neha Dhupia
Ans : (B)

50. What is the full form of ‘IMF’ ?
(A) Indian Money Fund, (B) International Monetary Fund
(C) International Money Forum, (D) Institute of Money and Finance
(E) Indian Monetary Fund
Ans : (B)

Bank of Baroda Clerks Recruitment 2012

Bank of Baroda invites applications from eligible Indian candidates for the recruitment of 2000 Clerical Posts Vacancies 2012. All eligible and interested candidates can apply online at

About Posts
:  Clerical Personnel (Bank Clerks) – 2000 posts vacancies

Age Limit : Will announced on 24/03/2012 in details advertisement.

Educational Qualification : Candidates should be have valid score in IBPS common written exam. candidates who given the IBPS clerk CWE and also received scored card can apply for this post.
How to Apply : Eligible applicants are required to apply ONLINE only through Bank of Baroda website ( No other means / mode of application will be accepted. Online Registration site would be up to 10 April 2012.

Application fees : Rs. 150 (Rs. 50 for SC/ST/PWD candidates) in direct deposit in Account No. of Bank of Baroda via cash voucher.

Important dates for Bank of Baroda Clerks Recruitment 2012
  1. ONLINE Registration starting Date : 24.03.2012
  2. Last date of registration by candidates : 10.04.2012
The detailed notification will be available on the Bank of Baroda's website from 24 March 2012.

Monday, 19 March 2012

Union Budget 2012-13 India

The tax proposals in the Union budget 2012-13 were guided by the need to move towards the Direct Tax Code(DTC) in the case of direct taxes and Goods & Services Tax (GST) in the case of indirect taxes. In the Budget Estimates for 2012-13, the Gross Tax Receipts were estimated at 1077612 crore rupees which is an increase of 15.6 per cent over the Budget Estimates and 19.5 per cent over the revised estimates for 2011-12.

After devolution to States, the net tax to the Centre in 2012-13 is estimated at 771071crore rupees. The Non Tax Revenue Receipts were estimated at 164614crore rupees and Non-debt Capital Receipts at 41650 crore rupees. The total expenditure for 2012-13 is budgeted at 1490925 crore rupees. Of this 521025crore rupees is the Plan Expenditure while 969900 crore rupees  is budgeted as Non Plan Expenditure.

The budget stated that individual income upto 2 lakh rupees  will be free from income tax; income upto 1.8 lakh rupees was exempt in 2011-12. Income above 5 lakh rupees and upto 10 lakh rupees will carry tax at the rate of 20 per cent.

The following provisions were stated under Direct Taxes:

•    Tax proposals for 2012-13 mark progress in the direction of movement towards DTC and GST.
•    DTC rates proposed to be introduced for personal income tax.
•    Exemption limit for the general category of individual taxpayers proposed to be enhanced from 180000 rupees to 200000 rupees giving tax relief of 2000 rupees.
•    Upper limit of 20 per cent tax slab proposed to be raised from 8 lakh rupees to 10 lakh rupees.
•    Proposal to allow individual tax payers, a deduction of upto 10000 rupees for interest from savings bank accounts.
•    Proposal to allow deduction of upto 5000 rupees for preventive health check up.
•    Senior citizens not having income from business proposed to be exempted from payment of advance tax.
•    To provide low cost funds to stressed infrastructure sectors, rate of withholding tax on interest payment on ECBs proposed to be reduced from 20 per cent to 5 per cent for 3 years for certain sectors.
•    Restriction on Venture Capital Funds to invest only in 9 specified sectors proposed to be removed.
•    Proposal to continue to allow repatriation of dividends from foreign subsidiaries of Indian companies at a lower tax rate of 15 per cent upto 31.3.2013.
•    Investment link deduction of capital expenditure for certain businesses proposed to be provided at the enhanced rate of 150 per cent.
•    New sectors to be added for the purposes of investment linked deduction.
•    Proposal to extend weighted deduction of 200 per cent for R&D expenditure in an in house facility for a further period of 5 years beyond 31 March 2012.
•    Proposal to provide weighted deduction of 150 per cent on expenditure incurred for agri-extension services.
•    Proposal to extend the sunset date for setting up power sector undertakings by one year for claiming 100 per cent deduction of profits for 10 years.
•    Turnover limit for compulsory tax audit of account and presumptive taxation of SMEs to be raised from 60 lakhs rupees to 1 crore rupees .
•    Exemption from Capital Gains tax on sale of residential property, if sale consideration is used for subscription in equity of a manufacturing SME for purchase of new plant and machinery.
•    Proposal to provide weighted deduction at 150 per cent of expenditure incurred on skill development in manufacturing sector.
•    Reduction in securities transaction tax by 20 per cent on cash delivery transactions.
•    Proposal to extend the levy of Alternate Minimum Tax to all persons, other than companies, claiming profit linked deductions.
•    Proposal to introduce General Anti Avoidance Rule to counter aggressive tax avoidance scheme.
•    Measures proposed to deter the generation and use of unaccounted money.
•    A net revenue loss of 4500 crore rupees estimated as a result of Direct Tax proposals.

Given below are the major provisions under the Indirect Taxes

Service Tax

•    Sevice tax confronts challenges of its share being below its potential, complexity in tax law, and need to bring it closer to Central Excise Law for eventual transition to GST.
•    Overwhelming response to the new concept of taxing services based on negative list.
•    Proposal to tax all services except those in the negative list comprising of 17 heads.
•    Exemption from service tax is proposed for some sectors.
•    Service tax law to be shorter by nearly 40 per cent.
•    Number of alignment made to harmonise Central Excise and Service Tax. A common simplified registration form and a common return comprising of one page are steps in this direction.
•    Revision Application Authority and Settlement Commission being introduced in Service Tax for dispute resolution.
•    Utilization of input tax credit permitted in number of services to reduce cascading of taxes.
•    Place of Supply Rules for determining the location of service to be put in public domain for stakeholders’ comments.
•    Study team to examine the possibility of common tax code for Central Excise and Service Tax.
•    New scheme announced for simplification of refunds.
•    Rules pertaining to point of taxation are being rationalised.
•    To maintain a healthy fiscal situation proposal to raise service tax rate from 10 per cent to 12 per cent, with corresponding changes in rates for individual services.
•    Proposals from service tax expected to yield additional revenue of 18660 crore rupees.

Other proposals for Indirect Taxes

•    Given the imperative for fiscal correction, standard rate of excise duty to be raised from 10 per cent to 12 per cent, merit rate from 5 per cent to 6 per cent and the lower merit rate from 1 per cent to 2 per cent with few exemptions.
•    Excise duty on large cars also proposed to be enhanced.
•    No change proposed in the peak rate of customs duty of 10 per cent on nonagricultural goods.
•    To stimulate investment relief proposals for specific sectors - especially those under stress.

Agriculture and Related Sectors
•    Basic customs duty reduced for certain agricultural equipment and their parts;
•    Full exemption from basic customs duty for import of equipment for expansion or setting up of fertiliser projects upto 31 March 2015.

•    Proposal for full exemption from basic customs duty and a concessional CVD of
•    1 per cent to steam coal till 31 March, 2014.
•    Full exemption from basic duty provided to certain fuels for power generation.

•    Full exemption from basic customs duty to coal mining project imports.
•    Basic custom duty proposed to be reduced for machinery and instruments needed for surveying and prospecting for minerals.

•    Basic custom duty proposed to be reduced for equipments required for installation of train protection and warning system and upgradation of track structure for high speed trains.

•    Full exemption from import duty on certain categories of specified equipments needed for road construction, tunnel boring machines and parts of their assembly.

Civil Aviation
•    Tax concessions proposed for parts of aircraft and testing equipment for third party maintenance, repair and overhaul of civilian aircraft.

•    Relief proposed to be extended to sectors such as steel, textiles, branded readymade garments, low-cost medical devices, labour-intensive sectors producing items of mass consumption and matches produced by semi-mechanised units.

Health and Nutrition
•    Proposal to extend concessional basic customs duty of 5 per cent with full exemption from excise duty/CVD to 6 specified life saving drugs/vaccines.
•    Basic customs duty and excise duty reduced on Soya products to address protein deficiency among women and children.
•    Basic customs duty and excise duty reduced on Iodine.
•    Basic customs duty reduced on Probiotics.


•    Concessions and exemptions proposed for encouraging the consumption of energy-saving devices, plant and equipment needed for solar thermal projects.
•    Concession from basic customs duty and special CVD being extended to certain items imported for manufacture for hybrid or electric vehicle and battery packs for such vehicles.
•    Proposal to increase basic customs duty on imports of gold and other precious metals.

Wednesday, 14 March 2012

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam, English Sample Paper - 51

Dear Reader pls visit to the VIGAYAAPANS also.....

Directions—(Q. 1–5) In these questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the rectangle (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the rectangle corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. The political candidate talked (A) / as if she has already been elected (B) / to the presidency. (C) No Error. (D)
Ans : (B)

2. The way to increase the production of the food (A) / is to bring more land (B) / under cultivation. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

3. The girls watched intently (A) / as the model applied her make-up (B) / with a practiced hand. (C) No Error. (D)
Ans : (C)

4. If he is a millionaire (A) / he would help (B) / the millennium project. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

5. The Prime Minister along with his Cabinet colleagues (A) / have been welcomed by the Chief Minister (B) / at a formal ceremony. (C) No Error (D)
Ans : (B)

Directions–(Q. 6–10) In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate rectangle (●) in the Answer Sheet.

6. I am exhausted, let’s …… a day.
(A) call it, (B) call at, (C) call off, (D) call in
Ans : (A)

7. The worker used …… to patch up the hole in the wall.
(A) Sand , (B) Cement, (C) Soil, (D) Grass
Ans : (B)

8. She made her stepson her ……to her large fortune.
(A) Hare , (B) Heir, (C) Hair, (D) Here
Ans : (B)

9. The stewardess showed the passenger …….
(A) When to start travelling, (B) Where to land the plane
(C) How to fasten the seat belt, (D) How to judge the altitude of the plane
Ans : (C)

10. Many people reported …… a noise in the night.
(A) To hear, (B) Having heard, (C) To have heard, (D) Been hearing
Ans : (C)

Directions–(Q. 11–15) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses
the meaning of the given word.

11. Stringent: (A) Flexible,, (B) Inflexible, (C) Staunch, (D) Tough
Ans : (B)

12. Deliberately: (A) Spontaneously, (B) Inadvertently, (C) Intentionally, (D) Naturally
Ans : (C)

13. Flaunt: (A) Cut, (B) Deceive, (C) Exhibit, (D) Blame
Ans : (C)

14. Subjugate: (A) Capitulate, (B) Conquer, (C) Strike, (D) Confuse
Ans : (B)

15. Behaviour: (A) Conduct, (B) Blessing, (C) Character, (D) Response
Ans : (A)

Directions–(Q. 16–20) In these questions, choose the word that is opposite in meaning to the given word and mark it in the Answer Sheet.

16. Impede: (A) Obstruct, (B) Advance, (C) Linger, (D) Guarantee
Ans : (B)

17. Perilous: (A) Carefree, (B) Impetuous, (C) Safe, (D) Impure
Ans : (C)

18. Brittle: (A) Weak, (B) Strong, (C) Fragile, (D) Bright
Ans : (A)

19. Callous: (A) Rude, (B) Insensitive, (C) Indifferent, (D) Sympathetic
Ans : (A)

20. Dishevelled: (A) Composed, (B) Tidy, (C) Confident, (D) Jovial
Ans : (B)

Directions–(Q. 21–25) In these questions, four alternatives are given for the idiom/Phrase Printed in Bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the given Idiom/Phrase and mark it in the Answer Sheet.

21. He and his friend are sailing in the same boat.
(A) Sailing together in the same boat, (B) Sharing the financial and social condition
(C) Being in the same difficult situation, (D) Getting rid of the difficult situation
Ans : (C)

22. To be successful in Today’s world, we require the gift of the gab.
(A) Ability to speak well, (B) Good interpersonal skills
(C) Divine help and guidance, (D) A fierce competitive spirit
Ans : (A)

23. Winter was so bad that the nomadic tribesmen found it difficult to keep the wolf from the door.
(A) Hunt wild animals, (B) Escape starvation
(C) Get woollen clothes, (D) Walk on ice
Ans : (B)

24. There is no soft option to the crisis now.
(A) Popular opinion, (B) Popular solution
(C) Easy and agreeable option, (D) Difficult choice
Ans : (C)

25. The teacher’s announcement to conduct a snap test came as a bolt from the blue to many students.
(A) Imaginary, (B) Unexpected, (C) Forbidden, (D) Heavenly
Ans : (B)

Directions–(Q. 26–30) In these questions, A part of the sentence is bold part of which may need improvement. Alternatives are given at (A), (B) and (C) below which may be a better option. In case no improvement is needed, your answer is (D).

26. He work hard will succeed.
(A) Who will work hard, (B) Who will be working hard
(C) Who works hard, (D) No improvement
Ans : (C)

27. It is high time you started revising your lessons.
(A) Start, (B) Had started, (C) Will start, (D) No improvement
Ans : (A)

28. With these extra people you can work easily with this job.
(A) Deal, (B) Improve, (C) Cope, (D) No improvement
Ans : (C)

29. I visited my aunt just before a week.
(A) A week before, (B) A week earlier, (C) A week ago, (D) No improvement
Ans : (C)

30. Foreigners often come a cross with serious difficulties in studying English.
(A) Have to come across with, (B) Come cross with
(C) Come across, (D) No improvement
Ans : (C)

Directions–(Q. 31–35) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

31. The study of insects—
(A) Anthropology, (B) Zoology, (C) Etymology, (D) Entomology
Ans : (D)

32. List of issues to be discussed at a meeting—
(A) Schedule , (B) Agenda, (C) Time-table, (D) Plan
Ans : (B)

33. Speed of an object in one direction—
(A) Pace, (B) Tempo, (C) Velodrome, (D) Velocity
Ans : (D)

34. The place where public, government or historical records are kept—
(A) Coffer , (B) Pantry, (C) Archives, (D) Scullery
Ans : (C)

35. Theft of another person’s writings or ideas and passing them off as one’s own—
(A) Plagiarism , (B) Burglary, (C) Piracy, (D) Pilferage
Ans : (A)

Directions–(Q. 36–40) In these questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

36. (A) Embarass , (B) Embarrass, (C) Embaras, (D) Embarras
Ans : (A)

37. (A) Separetion, (B) Seperation, (C) Seperetion, (D) Separation
Ans : (D)

38. (A) Discrepancy, (B) Descrepancy, (C) Discripancy, (D) Discrepansy
Ans : (A)

39. (A) Adviceable , (B) Advicable, (C) Advisable, (D) Adviseable
Ans : (C)

40. (A) Millenium , (B) Millennium, (C) Milennium, (D) Milenium
Ans : (A)

Directions–(Q. 41–50) In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer sheet.

Martin Luther King, Jr., was born Michael Luther King, Jr., …41… his grandfather had his name …42… to Martin. Martin Luther attended segregated public schools in Georgia, …43… from high school at the age of fifteen; he received the B.A. degree in 1948 …44… Morehouse college, a distinguished Negro institution of Atlanta from which both his father and grandfather had graduated. After three years of …45… study at Crozer Theological Seminary in Pennsylvania where he was elected president of a …46… white senior class, he was awarded the B.D. in 1951. …47… a fellowship won at Ebenezer he enrolled in graduate studies at Boston University, completing his residence …48… the doctorate in 1953 and receiving the degree in 1955. In Boston he …49… and married Coretta Scott, a young woman of …50… intellectual and artistic attainments.

41. (A) And, (B) So, (C) Since, (D) But
Ans : (A)

42. (A) Given , (B) Changed, (C) Become, (D) Made
Ans : (B)

43. (A) Graduating , (B) Finishing, (C) Graduated, (D) Finished
Ans : (C)

44. (A) In , (B) From, (C) By, (D) With,
Ans : (B)

45. (A) Theological, (B) Intellectual, (C) Educational, (D) Psychological
Ans : (A)

46. (A) Predetermined, (B) Predominantly, (C) Significantly, (D) Somewhat
Ans : (B)

47. (A) From , (B) By, (C) With, (D) Through
Ans : (C)

48. (A) For , (B) Of, (C) About, (D) To
Ans : (A)

49. (A) Saw , (B) Eloped, (C) Met, (D) Watched
Ans : (C)

50. (A) Common, (B) Particular, (C) Uncommon, (D) General
Ans : (C)

Chiko Bank Recruitment 2012 Office Assistant, Officer Vacancy

Recruitment of Officer and Office Assistant in Chikmagalur Kodagu Grameena Bank: Apply online 
Chikmagalur Kodagu Grameena Bank invites applications through online mode from the Indian Nationals for the recruitment on the posts of Officer MMG Scale- II, Officer JMG Scale – I and Office Assistant in pay scale of Rs. 19400 – 28100 /- , 14500 – 25700/- and Rs. 7200 – 19300/- per month respectively. Candidates who will meet the eligibility criteria that was prescribed under can apply online using its official website or below given web link ” Recruitment details and Apply online” from 20.03.2012 to 10.04.2012. Details about educational qualification, no. of vacancies, how to apply, selection procedure etc are mentioned below.
Recruitment details for the job of Officer MMG Scale – II, Officer JMG Scale – I and Office Assistant : - 
Online registration will start from - 20.03.2012 
Online registration will close on – 10.04.2012 
Examination date - 13.05.2012 ( for Officer MMG Scale II and Officer JMG Scale I ) and 20.05.2012 ( Office Assistant )
1. Officer MMG Scale II ( Post code – 01 ) - 01 post  ( Gen )
Pay Scale –  Rs. 19400 – 28100 /- per month with other allowance as per rule
Age limit – Minimum age should be above than 21 years and Maximum age should be below than 32 years as on 01.01.2012.
Educational Qualification – Graduation in any discipline or its equivalent with minimum 50% marks from any recognized university.
Experience – Two years
2. Officer JMG Scale – I ( Post code – 02 ) - 12 posts ( Gen – 06, OBC – 04, SC – 01 and ST – 01 )
Scale of pay –  Rs. 14500 – 25700/- per month plus other allowances
Age limit – Exceed than 18 years and below than 28 years as on 01.01.2012
Educational Qualification – Bachelor degree from any university approved by UGC / AICTE in any discipline with Knowledge of Kannada ( Reading, Writing and Speaking ) and Computer Skills.
3. Office Assistant ( Multipurpose ) ( Post code – 03 ) - 28 posts ( Gen – 14, OBC – 09, SC – 04 and ST – 01 )
Pay Band – Rs. 7200 – 19300/- per month and Other allowance
Age limit as on 01.01.2012 - Candidates’ age should be between 18 years and 28 years
Educational Qualification -  Graduation in any discipline from any recognized university and knowledge of computer and Kannada language.
Relaxation in age – Relaxation of 5 years for SC/ST, 3 years for OBC and 10 years for Handicapped will be given and other as per rule of government.
Application fee - Candidates will have to pay Rs. 300/- ( Rs. 50 for SC/ST ) through Challan for each post in any branch of Corporation Bank. Challan can be downloaded from below given web link ” Recruitment details and Apply Online ” .
Selection Procedure – Selection will be made through written test and personal interview.
How to apply: – Candidates fulfilling the eligibility criteria can apply for the recruitment of Officer MMG Scale II, Officer JMG Scale I and Officer Assistant through online mode from below given web link. Application should be filled in online prescribed format by requisite information about educational qualification, experience, age, application fee, etc. Please take a print out of successful submitted application for the use in future.
Candidates can apply online, download challan and know more information about this recruitment using below given web links -
Recruitment details
 Apply online  
Official website of Chikmagalur Kodagu Grameena Bank -

Tuesday, 13 March 2012

Can Bank Factors Junior Officers Recruitment 2012

Can Bank Factors Recruitment For Junior Officer Vacancy
A recruitment notification has been published by Can Bank Factors Limited for filling up the vacant post of Junior Officers for its Branches/ Office at Bangalore, Chennai, New Delhi, Hyderabad, Hosur, Ahmadabad, Indore, Mumbai, Ludhiana and Chandigarh. Hence, Those applicants who have Graduate Degree in Commerce Discipline from any recognized Institution or University are eligible for this recruitment. Details can be seen below.
Job Details of Junior Officers in Can Bank Factors Limited
Post Name: – Junior Officers
Academic Qualification: – Applicants should have completed Bachelor Degree in Commerce Discipline from any Institution or University recognized by UGC with at least 55% marks for Junior Officers.
Applicants Age Limitation: – Applicants age should not be more than 30 years and not below than 21 years as on 31st March 2012.
Salary: – Gross Salary Rs. 2050 Lacs Per Annual including PF, LTC, Medical, Convy. Allownace, as per company rules.
Application Fee: – Applicants must pay Rs. 200/- in the form of Demand Draft (DD) Drawn in favor of Can Bank Factors Limited Payable at Bangalore.
Selection Process: – Written Test and Interview
Date of Written Test: – The written Test will be held tentatively during second week of April 2012.
Last Date: – Applicants must send their application form on the address of Can Bank Factors Limited on or before 31st March 2012.
How to apply: – Willing candidates who fulfill the eligibility criteria mentioned above must send their fully filled application in all respect on the address of “To, Can Bank Factors Limited, Registered Office, No. 67/1, Kanakapura Main Road, Basavanagudi, Bangalore – 560004″ on  or before 31st March 2012. Applicants must superscribe “Application for the post of Junior Officer’s” on the upper part of application containing sealed envelope.
Note: – There are no any allowances will be paid for attending the Written Test or Interview.
For further details about the recruitment of Junior Officers post applicants click on the web link provided below: -
Official website of Can Bank Factors Limited is

Monday, 12 March 2012


Latest Current Affairs

  • L&T elevated Shailendra Roy as a Whole-Time Director of the Company
  • L&T appointed K. Venkataramanan as New CEO of the Company
  • Hindustan Motors-Mitsubishi launched Mitsubishi Pajero Sport SUV in India
  • Rahul Dravid announced Retirement from International Cricket
  • Congress emerged as the Single Largest Party in Uttarakhand Assembly Election 2012
  • Scientists claimed to find the Treatment for Glaucoma in Rats
  • Shiromani Akali Dal-Bhartiya Janata Party Alliance won Punjab Assembly Election 2012
  • Mamoni Scheme introduced by the Assam State government

National Current Affairs

  • Union Cabinet of India approved the Proposed Changes in the Motor Vehicle Act 1988
  • Supreme Court appointed Justice HS Bedi as Panel head to Investigate Encounter Killings in Gujarat
  • UP, Punjab, Uttarakhand and Goa recorded the Highest ever Voting Percentage in their History
  • HRD Ministry Launched Portal for Implementation of NSIGSE
  • US Court dismissed a Lawsuit filed against the Sri Lankan President Mahinda Rajapaksa
  • India and China decided to have Maritime Cooperation to Build Confidence
  • North Korea agreed to suspend its Nuclear Programme in Return for US Food Aid

Economy Current Affairs

Union Government decided to Boost Public Spending in the Health Sector to 2.5 per cent of GDP
  • India’s Economic Growth Rate dipped to 6.1% in the October-December Quarter of 2011-12
  • Fiscal Deficit stood at Rs 4.34 lakh crore, or 105% of the Total Annual Target in April-January 2011
  • PE Investors in February 2012 encashed Investments worth $826 million in almost 16 Deals

Sports Current Affairs

  • Indian National Women Kabaddi Team won first edition of World Cup Kabaddi Title
  • Rahul Dravid announced Retirement from International Cricket
  • Pakistan appointed Dav Whatmore as its National Team Coach
  • Anjum Chopra to lead the Indian women's cricket team in Home Series against Australia

Environment and Ecology Current Affairs

  • Indian Black Eagle was Spotted after 90 Years in the Aravali Biodiversity Park
  • Court: States and UTs to get approval from Environment Ministry for Mining Activities
  • A New Scientific Study claimed that Life began on Land, not Sea
  • Manas Wildlife Sanctuary received Four Rhinos from Kajiranga

Science and Technology Current affairs

  • Scientists transformed Skin Cells directly into Brain Cells
  • Two Genes linked to Parkinson's identified by the Scientists
  • Bird flu was less Deadly to Humans than Previously Thought
  • DRDO Conducted Test of Interceptor Missile Successfully

SSC Scientific Assistant in Indian Meteorological Department Exam General Awareness Sample Paper - 36

The most distinguishing feature of the Harappan culture is the
A) Arts and crafts
B) Town planning and drainage system
C) Harappan script
D) Terracotta figurines
Who was the first Muslim ruler to invade South India ?
A) Jalaluddin Khilji
B) Alauddin Khilji
C) Muhammad-bin-Tughlaq
D) Malik Kafur
The Shalimar Garden at Srinagar was designed by
A) Akbar
B) Shah Jahan
C) Aurangzeb
D) Jahangir
Who was the first Muslim President of the Indian National Congress ?
A) Abul Kalam Azad
B) Rafi Ahmed Kidwai
C) Hakim Ajmal Khan
D) Badruddin Tyabjee
Our National Emblem has been adopted from the
A) Sanchi Stupa
B) Sarnath Pillar
C) Golden Temple
D) Kornark Temple
International Date Line falls along
A) 180 Degree
B) 0 Degree
C) 90 Degree
D) 270 Degree
The headquarters of Survey of India is located at
A) Chennai
B) Dehradun
C) Hyderabad
D) Bengaluru
The river on which Sardar Sarovar Project is constructed is
A) Mahanadi
B) Krishna
C) Chambal
D) Narmada
To which one of the following types of vegetation does rosewood belongs ?
A) Tropical Evergreen
B) Tundra
C) Himalayan
D) Tidal
A Dairy Co-operative was first set up at
A) Rajkot
B) Manmad
C) Anand
D) Sholapur
The edible part of potato plant is
A) root
B) stem
C) leaf
D) fruit
The saffron, the dried parts used as spice are
A) flowers
B) petals
C) stigmas
D) arils
Which one of the following is a false fruit ?
A) Mango
B) Banana
C) Apple
D) Grape
Thrombosis is a disease of the
A) Thyroid gland
B) Lungs
C) Blood
D) Brain
Sex hormones are formed from
A) fats
B) cholesterol
C) amino acids
D) disaccharides
The breathing organ of Rohu fish is
A) Green gland
B) Trachea
C) Gill
D) Lung
Kinetic energy of a stationary body is
A) positive
B) negative
C) zero
D) independent of mass
Our eyes have
A) Concave lens
B) Plano-concave lens
C) Convex lens
D) Plano-convex lens
Echo of an intermittent sound is heard distinctly if the distance of the reflector is
A) 10 m
B) 5 m
C) 20 m
D) 1 m
If a convex lens made of glass is immersed in water, its focal length will
A) increase
B) decrease
C) remain unchanged
D) become infinity
The headquarters of SAARC is at
A) New Delhi
B) Kathmandu
C) Colombo
D) Islamabad
For which sector did the development model implemented in 1991 give a bigger role ?
A) Household sector
B) Public sector
C) Private sector
D) Core sector
Which is India's first oil refinery ?
A) Barauni refinery
B) Koyali refinery
C) Digboi refinery
D) Trombay refinery
NABARD is a/an
A) commercial bank
B) industrial bank
C) apex bank for providing agricultural credit
D) small scale industries bank
The author of the book "Poverty and Famines : An Essay on Entitlement and Deprivation" is
A) W. Arthur Lewis
B) P.W.S. Andrews
C) Amartya Sen
D) Kenneth J. Arrow
The "Quit India" resolution was moved on August 8, 1942 by
A) Motilal Nehru
B) Subhas Chandra Bose
C) Lala Lajpat Rai
D) Jawaharlal Nehru
A person can be a member of Council of Ministers without being a Member of the Parliament for a period of
A) one year
B) 3 months
C) one month
D) 6 months
Fundamental Rights granted to the Indian citizens are
A) Justiciable
B) Non-Justiciable
C) Absolute
D) Unlimited
On which day did the Constituent Assembly adopt the Indian Constitution ?
A) January 26, 1950
B) August 15, 1947
C) December 26, 1946
D) November 26, 1949
Which was the first State in India to come under Presidential Rule ?
A) Goa
B) Kerala
C) Jammu and Kashmir
D) Punjab
Which of the following can be included in a 'presentation file' ?
A) Sound
B) Image
C) Video
D) All the above
Which of the following methodologies is used by the Operating System in order to manage the computer's memory ?
A) Partitioning
B) Virtual memory
C) Swapping
D) All the above
Which of the following metals is less reactive than Copper ?
A) Iron
B) Gold
C) Magnesium
D) Zinc
Dry ice is the solid form of
A) H2O
B) H2
C) O2
D) CO2
Cloud is an example of
A) aerosol
B) emulsion
C) gel
D) foam
The precious stone, sapphire is a mineral of
A) aluminium
B) silver
C) nickel
D) magnesium
Which pollutant is responsible for ozone depletion in Antarctica ?
A) Carbon monoxide
B) Carbon dioxide
C) Nitrogen dioxide
D) Chlorofluorocarbon
Acid Rain is caused due to presence in air of
A) Sulphur dioxide
B) Carbon monoxide
C) Nitrogen
D) Hydrogen
Which one of the following pairs is not correctly matched ?
A) Zoological Survey of India - Kolkata
B) Animal Welfare Board of India - Bhopal
C) Indian Council of Forestry Research and Education - Dehradun
D) National Institute of Animal Welfare - Ballabhgarh (Faridabad)
Which of the Following States has the highest Wind Power installed capacity (in MW) ?
A) Karnataka
B) Maharashtra
C) Rajasthan
D) Tamil Nadu
Which one of the following pairs is not correctly matched with regard to Project Tiger Reserves ?
A) Dudhwa - Lakhimpur Kheri (U.P.)
B) Periyar - Idukki (Kerala)
C) Ranthambore - Sawai Madhopur (Rajasthan)
D) Dampa - Shahdol (Madhya Pradesh)
Which one of the following is not an 'Anti-Tank Guided Missile' ?
A) Nag
B) K-15 Sagarika
C) Milan ER
D) 9M111 Fagot
Which of the following stone observatories built by Maharaja Sawai Jai Singh II in the 18th Century has been inscribed in the World Heritage List of the United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation >
A) Jantar Mantar, Delhi
B) Jantar Mantar, Jaipur
C) Jantar Mantar, Ujjain
D) Jantar Mantar, Varanasi
Who has written the book "The Idea of Justice" ?
A) Amartya Sen
B) Arun Shourie
C) Amitabh Kant
D) Amit Dasgupta
Which one of the following famous sites has not been correctly matched with its location ?
A) Amarnath Cave - Kashmir
B) Chilka Lake - Orissa
C) Jog Falls - Andhra Pradesh
D) Lal Bagh Garden - Bengaluru
Which one of the following is not included in the list of the Seven Wonders of the World announced in Lisbon, the capital of Portugal on July 7, 2007 ?
A) Taj Mahal, India
B) The Colossus of Rhodes
C) Christ the Redeemer (Brazil)
D) Great wall of China
The Gold Medal in Shooting (Double Trap) in 2010 Asian Games was won by
A) Ronjan Sodhi
B) Abhinav Bindra
C) Gagan Narang
D) Vijay Kumar
The next edition of the Asian Games in 2014 would be held in
A) Japan
B) South Korea
C) Thailand
D) Singapore
Late Dr. M.S. Subbalakshmi distinguished herself in the field of
A) Kathak
B) Bharatnatyam
C) Playing Violin
D) Vocal Music
Which of the following films has been adjudged as the Best Film at the Filmfare Awards, 2010 ?
A) Paa
B) 3 Idiots
C) Well Done Abba
D) Delhi-6
1. B
2. B
3. D
4. D
5. B
6. A
7. B
8. D
9. A
10. C
11. B
12. C
13. C
14. C
15. B
16. C
17. C
18. C
19. C
20. A
21. B
22. C
23. C
24. C
25. C
26. D
27. D
28. A
29. D
30. D
31. D
32. D
33. B
34. D
35. A
36. A
37. D
38. A
39. B
40. D
41. D
42. B
43. B
44. A
45. C
46. B
47. A
48. B
49. D
50. B