Pls Note:If any file is not downloading pls mark mail to nsmfdoon@gmail.com with file name/detail to get the file in your mail box directaly.
Showing posts with label English Practice Paper PO/OFFICER LEVEL. Show all posts
Showing posts with label English Practice Paper PO/OFFICER LEVEL. Show all posts

Wednesday, 6 November 2013

IBPO PO English Sample practice Paper - 60



Pls check the VIGYAAPAN's of this site to help us.....

Directions—(Q. 1 to 10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage, against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time there was a river. He was …(1)… unfriendly. The river lived alone, and refused to share his water with any fish, plant or animal. Thus his life went on, sadly and filled with loneliness, for many centuries.

One day, a little girl with a fish bowl came to the bank of this river. In the bowl lived Scamp, her favourite little fish. The girl was about to …(2)… to another country, and she wouldn’t be able to take Scamp with her. So she had decided to give Scamp his freedom.

When Scamp …(3)… into the river, he immediately felt the river’s loneliness. He tried talking to the river, but the river asked him to go away. Scamp was a very happy little fish, and he wasn’t going to give up so …(4)…. He spoke to the river again, swam here and there, and finally he started jumping in and …(5)… of the water. The river felt tickled by all the jumping and splashing and …(6)… laughing. After a while, this put the river in such a good mood that he started talking to Scamp. Almost without knowing it, by the end of that day, Scamp and the river and become very good friends.

The river spent that night …(7)… about how much fun it was to have friends, and how much he had missed not having them. He asked himself why he had never had them, but he couldn’t remember. The next morning, Scamp …(8)… the river with a few playful splashes and that was when the river remembered why he had decided to be such an unfriendly river. He remembered that he didn’t like being tickled. He remembered perfectly how he had told everyone to scoot and that he wasn’t going to …(9)… up with all that tickling.

But, remembering how sad and lonely he had felt for so many years, the river realised that although it may sometimes be a bit inconvenient or uncomfortable, it was always …(10)… to have friends, than being lonely.

1. (A) so (B) total (C) very (D) extreme (E) full
Ans : (C)

2. (A) move (B) goes (C) visit (D) transferred (E) toured
Ans : (A)

3. (A) jump (B) fell (C) look (D) dives (E) slip
Ans : (B)

4. (A) long (B) sooner (C) nicely (D) easily (E) lazily
Ans : (D)

5. (A) in (B) beside (C) out (D) below (E) away
Ans : (C)

6. (A) stopped (B) started (C) felt (D) thought (E) heard
Ans : (B)

7. (A) forgetting (B) discuss (C) ignoring (D) thinking (E) gazing
Ans : (D)

8. (A) slept (B) woke (C) talked (D) irritate (E) splash
Ans : (C)

9. (A) live (B) stand (C) sit (D) light (E) put
Ans : (A)

10. (A) better (B) worse (C) sad (D) easy (E) happy
Ans : (A)

Directions—(Q. 11 to 15) Each sentence below has a blank, each blank indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the meaning of the sentence as a whole.

11. Meeta ……… many gifts on her birthday.
(A) get (B) pick (C) received (D) seen (E) have
Ans : (C)

12. Please ……… the website for all the updates.
(A) browsed (B) check (C) surfing (D) think (E) hacked
Ans : (B)

13. The garden was …… of flowers of different kinds.
(A) full (B) grow (C) crowd (D) held (E) smell
Ans : (A)

14. They have ………… us to find another alternative.
(A) tell (B) spoken (C) ask (D) advised (E) help
Ans : (D)

15. Pratik was …… for a bus.
(A) thinking (B) waiting (C) telling (D) reaching (E) jumping
Ans : (B)

Directions—(Q. 16 to 25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is No Error the answer is ‘E’. (Ignore errors of punctuation if any).

16. Meghalaya is (A) / also one of (B) / the north-eastern states (C) / of our country. (D) No error (E)
Ans : (E)

17. Santosh has volunteered (A) / to help in organising (B) / the Republic Day function (C) / about his locality. (D) No error (E)
Ans : (D)

18. The actor’s friends (A) / and family had (B) / decided to throw a (C) / surprise party for him. (D) No error (E)
Ans : (E)

19. Health experts since all (A) / over the country were (B) / invited to attend the (C) / conference in the city. (D) No error (E)
Ans : (A)

20. They had (A) / to mortgage their (B) / house in order to (C) / bear these expenses. (D) No error (E)
Ans : (E)

21. They had informed (A) / us that their (B) / Chennai trip was (C) / cancel due to the strike. (D) No error (E)
Ans : (D)

22. All the students (A) / had to attend for the (B) / industrial visit as (C) / it was compulsory. (D) No error (E)
Ans : (B)

23. The king was (A) / amused by the (B) / jester’s response (C) / to his question. (D) No error (E)
Ans : (D)

24. The boy was (A) / accused of stealing (B) / money as well goods (C) / from the shop. (D) No error (E)
Ans : (C)

25. She was be asked to (A) / write a report about (B) / the meeting that (C) / she attended yesterday. (D) No error (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 26 to 30) In each question below, four words printed in bold type are given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (E) i.e., ‘All correct as your answer.’

26. She has presented (A) her views (B) in a very unique (C) fashion. (D) All correct (E)
Ans : (E)

27. She misplaced (A) the book before (B) she could (C) reed (D) it. All correct (E)
Ans : (D)

28. There were more (A) than five thousend (B) people (C) in the auditorium. (D) All correct (E)
Ans : (B)

29. He has won many awards (A) for his research (B) in the field (C) of ecnomics. (D) All correct (E)
Ans : (D)

30. Dadar is none (A) of the most (B) populated areas (C) in Mumbai city. (D) All correct (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 31 to 35) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the questions given below them.
(1) “Why waste time sharpening your weapons when there’s no danger in sight ?” said the fox, “You’re being foolish”.
(2) A wild boar was sharpening his tusks against a tree.
(3) “My tusks are my weapons,” said the boar, “I am sharpening them so that I can defend myself from any danger.”
(4) Frightened by the boar’s sharpened tusks, he turned towards the fox instead and preyed on him.
(5) A fox passing by, asked him what he was doing.
(6) Just then a tiger appeared on the scene.

31. Which of the following should be the first sentence in the rearrangement ?
(A) 6 (B) 1 (C) 3 (D) 4 (E) 2
Ans : (E)

32. Which of the following should be the second sentence in the rearrangement ?
(A) 5 (B) 2 (C) 6 (D) 4 (E) 1
Ans : (A)

33. Which of the following should be the fourth sentence in the rearrangement ?
(A) 6 (B) 5 (C) 2 (D) 3 (E) 1
Ans : (E)

34. Which of the following should be the fifth sentence in the rearrangement ?
(A) 3 (B) 6 (C) 4 (D) 1 (E) 5
Ans : (B)

35. Which of the following should be the last (sixth) sentence in the rearrangement ?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 1 (E) 6
Ans : (C)

Directions—(Q. 36 to 50) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words / phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

A man called Ramaya lived in a small village. Despite being a nice man, he did not have any friends. It was well known in the town that anyone unfortunate enough to look at him first thing in the morning would not be able to have food that day. That was why no one in the town liked encountering Ramaya in the morning, if they could help it. As soon as the king heard this rumour he decided to try it out himself.

He summoned Ramaya to the palace and ordered him to sleep in a room adjacent to his bedchamber. Ramaya had no choice but to follow the king’s order. He feared that the rumour would come true. The next
morning, the first thing the king did after waking up, was to take a look at Ramaya. When the king reached the breakfast table, he saw that the royal chef had forgotten to prepare his favourite dish. This angered him and he refused to have breakfast. After finishing a few important duties in the court, the king went to the dining hall for lunch. The food arrived piping hot. The king had hardly picked up the first morsel when he caught sight of a fly in the food. He left the table in disgust and when the food was prepared again for him, he found that he had lost his appetite. At the dinner table, an ignorant minister started eating before the king had started. This offended the king. He stormed out of the dining hall and refused to come back. As a result, the king could not eat anything at all that day. The enraged king was now convinced that Ramaya was really jinxed. He ordered that Ramaya be hanged. In those days the king’s word was the law. The soldiers had no option but to take Ramaya to the gallows. While on their way to the gallows, they met the court jester. He heard the story from Ramaya. The jester felt that it was an unfair decision and that none of this was Ramaya’s fault. He came up with a plan to save Ramaya from being hanged. He whispered something in Ramaya’s ears. Ramaya nodded before being whisked away.

It was mandatory to grant one last wish to the person who was being hanged. When the soldiers asked Ramaya about his last wish, he asked them to convey a message to the king. He also requested that he be hanged only after hearing the king’s response. “Tell the king that while it may be true that anyone who sees my face first thing in the morning does not get anything to eat that day, it’s also true that if anyone sees the king’s face first thing in the morning, as I did, he has to lose his life. So who’s the greater jinx - the king or I ?” said Ramaya.

On hearing the message, the king was stunned. He realised his foolishness and ordered his soldiers to stop the execution. He summoned Ramaya and offered him gifts. He also requested Ramaya not to say anything about the incident to the public. He was sure that the people of the village wouldn’t take well to the idea of having a jinxed person for a ruler. Ramaya agreed. When the villagers saw Ramaya returning with the gifts, they assumed that the rumour was false and that the king had given the gifts to Ramaya as compensation. They were ashamed of their behaviour and swore that they would never ignore Ramaya.

36. Why had the king summoned Ramaya ?
(A) He wanted to have Ramaya executed
(B) He wanted all the villagers to realize their mistake and be friends with Ramaya
(C) He wanted to test the court jester’s intelligence
(D) He wanted to see Ramaya’s face, the first thing every morning
(E) He wanted to verify whether the rumour about Ramaya was true or false
Ans : (E)

37. According to the rumour, what would happen if someone saw Ramaya’s face, first thing in the morning ?
(A) That person would not get a chance to eat, the whole day
(B) That person would be executed by the king
(C) That person would eat the whole day
(D) That person would receive gifts from the king
(E) That person would become an outcast in the village
Ans : (A)

38. Why did the king refuse to eat breakfast ?
(A) The king had seen Ramaya’s face, first thing in the morning
(B) The royal chef had forgotten to cook the king’s favourite dish
(C) The royal chef had forgotten to prepare Ramaya’s favourite dish
(D) One of the ministers had insulted the king at the breakfast table
(E) The king was on a diet
Ans : (D)

39. What did the king do when he caught sight of a fly in the food during lunch ?
(A) He ignored it and finished the lunch
(B) He fired the chef and asked him to throw the food
(C) He simply left the dining hall in disgust
(D) He ordered his soldiers to kill Ramaya
(E) He asked his ministers to cook another meal
Ans : (C)

40. When was the king convinced that Ramaya was jinxed ?
(A) When he realised that he had not eaten the whole day after he had seen Ramaya’s face the first thing in the morning
(B) When he realised that each time he saw Ramaya, he fell sick
(C) When he heard the rumour that anyone who saw Ramaya’s face first thing in the morning would not get a chance to eat the whole day
(D) When he saw that the chef had not prepared his favourite dish on the day he had seen Ramaya’s face the first thing in the morning
(E) When the soldiers went to him with Ramaya’s final wish
Ans : (A)

41. Which of the following is true according to the given passage ?
(A) Ramaya had many friends in the village
(B) The king had dinner on the day he saw Ramaya’s face first thing in the morning
(C) Ramaya told the villagers that the king was jinxed
(D) One of the ministers had started eating before the king during dinner
(E) None is true
Ans : (D)

42. Arrange the following incidents in a chronological order as they occurred in the passage.
(1) The court jester met Ramaya , (2) Ramaya received gifts from the king
(3) Ramaya slept at the palace, (4) The villagers realised their mistake
(A) 1324 (B) 3214 (C) 3241 (D) 3142 (E) 3124
Ans : (E)

43. What was Ramaya’s last wish ?
(A) He wanted to have a meal with the king, (B) He wanted to talk to the court jester
(C) He wanted to pass on a message to the king, (D) He wanted to speak to a minister
(E) Not mentioned in the passage
Ans : (C)

44. What was the king’s request to Ramaya ?
(A) That Ramaya must accept that he is unlucky
(B) That Ramaya must tell the villagers that the king is very kind
(C) That Ramaya must not tell the villagers that a minister had insulted the king
(D) That Ramaya must not tell the villagers about the incident
(E) That Ramaya must not tell anyone about the gifts he had received
Ans : (D)

45. Who helped save Ramaya from being hanged ?
(A) The court jester, (B) The king, (C) The soldiers, (D) The villagers, (E) The chef
Ans : (A)

Directions—(Q. 46 to 48) Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

46. Adjacent to
(A) Far away (B) Beside (C) Opposite to (D) Same as (E) Below
Ans : (B)

47. Caught sight of
(A) Searched for (B) Forgot about (C) Suddenly noticed (D) Held (E) Nabbed
Ans : (C)

48. Unfair
(A) Dark (B) Unhappy (C) Unaware (D) Unreasonable (E) Rational
Ans : (D)

Directions—(Q. 49 and 50) Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

49. Refused
(A) Unused (B) Remembered (C) Agreed (D) Invited (E) Declined
Ans : (B)

50. Ordered
(A) Requested (B) Unplanned (C) Punished (D) Silenced (E) Explained
Ans : (A)

Tuesday, 7 February 2012

IBPS PO Sample English Practice Paper - 46

Directions (Q.1-7): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions.

In the past, the richest states often grew the fastest and the poor ones the slowest. But India's record GDP growth of 8.49% per year in the five-year period 2004-09 is a case of improved productivity and growth in customarily poor states trickling up and aggregating into rapid growth at the national level. Nobody should call this a success of trickle-down economics. Trickle-down. assumes that fast growth can be had simply by changing a few policies that benefit the rich, after which some benefits trickle down to the poor.
In fact, miracle growth is globally rare, precisely because it is so difficult for countries to improve the productivity of a substantial proportion of the population. Only when productivity improvement is widespread is there enough productivity improvement from all regions and people to add up to fast growth. In other words, fast growth does not trickle down; it trickles up. Once a country grows fast, government revenues will boom, and can be used to accelerate spending in social sectors and welfare.
Miracle growth and record revenues enabled the Central government to finance social welfare schemes, farm loan waivers and enormous oil subsidies. This can be called the trickling down of part of the revenue bonanza into welfare and workfare. But neither welfare nor workfare could have caused the sharp acceleration of economic growth. The growth bonanza itself was sparked by state-level political and policy changes that accelerated local growth, which then  trickled up to the national level,

1. Which of the following is TRUE in the context of the Passage?
                 
1) India's growth was more inclusive in nature during 2004-2009 than it had been in the past.
2) Developed countries use the same model of development as India.
3) Widespread growth is best achieved through Central Government-monitored schemes.
4) At present India's traditionally poor states are more prosperous than her socially developed ones.
5) There should be no government expenditure in social sectors if the current high growth .rate is not maintained.

Ans: (1)

2. Why have countries found it difficult to achieve high growth?
(A) Ensuring an increase in the output among a large number of citizens is difficult.
(B) Corruption of politicians at the grassroots level results in the benefits of growth not reaching the poor.
(C) The government's failure to allocate sufficient income to inclusive social welfare schemes
1) Only (A)
2) Only (A) & (B)
3) Only (B) & (C)
4) All (A), (B) & (C)
5) None of these.

Ans: (1)

3. To which of the following factors does the author attribute India's high growth rate during 2004-09?
1) Tremendous growth of the vast majority of richer states
2) Change in national-level policies to benefit only large well-off states
3) Gains of richer states have been used to fund social welfare schemes in the larger states.
4) Improved productivity of traditionally low-performing states.

5) None of these

Ans: (4)

4. Which of the following best describes the author's view of trickle-down theory?
1) It ensures accountability of the government even at the grassroots level.
2) It has been effective in helping poor states catch up with richer ones.
3) It promotes inclusive growth over quick growth.
4) It targets social welfare at the cost of economic growth.
5) It has largely failed to drive sustained growth.

Ans: (5)
5. What is the author's objective in writing this passage?
1) Advocating greater autonomy for the richest states in India
2) Urging the government to invest in social development to facilitate economic growth
3) Criticising traditional economic principles on which the Indian economy is based
4) Encouraging larger states to disburse more wealth at the grassroots level
5) None of these

Ans: (3)
6. Which of the following is similar in meaning to the word 'ADD' as used in the context of the passage?
1) Aggravate
2) Result
3) Include
4) Compute
5) Intensify

Ans: (2)

7. Which of the following is opposite in meaning of the word 'SHARP' as used in the context of the passage?
1) Blunt
2) Expected
3) Late
4) Gradual
5) Indistinct

Ans: (4) 

Directions (Q.8-17):
 Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the number of that part with error as your answer. H there is no error, mark 5).

8. While most major economies set aside / about 3 per cent
               1)                  2)
of their GD P I in research and development, India I spends
               3)
less than 1 per cent on this. / No error
              4)                  5)
Ans: (3)

9. Owing to the poor quality of / the equipment producing
       1)             2)
by Chinese firms / many foreign companies have placed
             3)
/orders with Indian firms / No error
    4)            5)

Ans: (2)

10. We expect a hike / in the cash reserve ratio / which is the
        1)         2)             3)
portion of deposits / that banks keep with RBI./
                4)
         No error
            5)

Ans: (5)


11. Unless these differences / will be resolved soon / there
                     1)                    2)
will be an adverse I effect on foreign investment / No error
                     3)         4)          5)

Ans: (2)

12. We are confident that the steps / we have taken to attract
           1)                 2)
talented people / and build a solid organisation / will
                  3)
ensure we remain profitably. / No error
          4)               5)

Ans: (4)

13. At a time which most firms /were finding it difficult / to
            1)                 2)
raise money, we succeeded / in raising the necessary
            3)                 4)
funds / No error
   5)

Ans: (1)

14. Everyone is keen in knowing / the forecast for the
               1)                2)
monsoon / this year as it has been the / major cause of
               3)                4)
inflation in Asia. No error
        5)

Ans: (1)   

15. Building biogas plants will help to reduce / greenhouse
                 1)
gas emissions by reducing / the consuming of conven-
         2)             3)
tional fuels / such as firewood and kerosene. No error
         4)                5)
Ans: (3)
16. Since some banks may take longer / to achieve these
             1)                 2)
targets, RBI/has considered to revise these guidelines
              3)
/ on a case to case basis.
             4)                    
        No error
          5)
Ans: (3)

17.
 After joining the Hong Kong based / bank in 1990, he
               1)                2)
has / head various departments/ including corporate and
                      3)
investment banking. No error
                4)           5) 
Ans: (3)


Directions (Q.18-25): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions. Born out of the forces of globalisation, India's IT sector is undertaking some globalisation of its own. In search of new sources of rapid growth, the country's outsourcing giants are aggressively expanding beyond their usual stomping grounds into the developing world; setting up programming centres, chasing new clients and hiring local talent. Through geographic diversification, Indian companies hope to regain some momentum after the recession. This shift is being driven by a global economy in which the US is no longer the undisputed engine of growth. India's IT powers rose to prominence largely on the decisions made by American executives, who were quick to capitalize on the cost savings to be gained by outsourcing noncore operations, such as systems programming and call centres, to specialists overseas.
Revenues in India's IT sector surged from $4 billion in 1998 to $59 billion last fiscal, But with the recession NASSCOM forecasts that the growth rate of India's exports of IT and other business services to the US and Europe will drop to at most 7% in the current fiscal year, down from 16% last year and 29% in 2007-08.
Factors other than the crisis are driving India's IT firms into the emerging world. Although the US still accounts for 60% of the export revenue of India's IT sector, emerging markets are growing faster. Tapping these more dynamic economies won't be easy, however. The goal of Indian IT firms for the past 30 years has been to woo clients outside India and transfer as much of the actual work as possible back home, where lower wages for highly skilled programmers allowed them to offer significant cost savings. With costs in other emerging economies equally low, Indian firms can't compete on price alone.
To adapt, Indian companies which are relatively unknown in these emerging nations are establishing major local operations around the world, in the process hiring thousands of locals. Cultural conflicts arise at times while training new recruits. In addition, IT firms also have to work
extra hard to woo business from emerging-market companies still unaccustomed to the concept of outsourcing. If successful, the future of India's outsourcing sector could prove as bright as its past.

18. What is the author trying to convey through the phrase "India's IT sector is undertaking some globalization of its own"?
1) India has usurped America's position as the leader in IT.
2) The Indian IT sector is competing with other emerging nations for American business.
3) The Indian IT sector is considering outsourcing to developing economies.
4) Indian IT companies are no longer able to offer comprehensive cost-effective solutions to the US.
5) Indian IT firms are engaging in expanding their presence internationally.

Ans: (5)

19. 'Which of the following factors made the services offered by the Indian IT attractive to the US?
(A) Indian IT companies had expertise in rare core operations.
(B) US lacked the necessary infrastructure and personnel to handle mass call centre operations.
(C) Inability of other equally cost-efficient developing countries to comply with their strict policies.
1) None
2) Only (A)
3) Only (A) & (B)
4) Only (B)
5) Only (B) & (C)

Ans: (1)

20. What has caused Indian IT firms to change the way they conduct business in developing countries?
1) The volume of work being awarded cannot be handled by Indian firms.
2) The demands of these markets are different from those of India's traditional customers.
3) Wages demanded by local workers are far higher than what they pay their Indian employees.
4) Stringent laws which are not conducive to outsourcing
5) The locals are well-versed in the latest technology and have no need for training.

Ans: (2)
21. What do the NASSCOM statistics about Indian IT exports indicate?
1) Drop in demand for IT services by Europe and the US
2) Indian IT firms charge exorbitantly for their services.
3) India has lost out to other emerging IT hubs.
4) The Indian IT sector should undergo restructuring.
5) None of these

Ans: (1)


22.
 According to the passage, which of the following is NOT a difficulty that Indian IT firms will face in emerging markets?
1) Mindset resistant to outsourcing
2) Local IT services are equally cost-effective
3) The US is their preferred outsourcing destination.
4) Conflicts arising during the training of local talent
5) Unfamiliarity of these markets with India's capability in IT

Ans: (3)

23. Which of the following is NOT true in the context of the Passage?
(A) The recession severely impacted the US but not India.
(B) India is trying to depend less on the US as a source of growth.
(C) The future success of Indian IT firms depends on emerging markets.
1) Only (B) & (C)
2) Only (A)
3) Only (C)
4) All (A), (B) & (C)
5) None of these

Ans: (2)

24. Which of the following words is most similar in meaning to the word 'CHASING' as used in the passage?
1) running
2) harassing
3) pestering
4) pursuing
5) poaching

Ans: (4)

25. Which of the following words is most opposite in meaning to the word 'UNDISPUTED' as used in the passage?
1) challenging
2) doubtful
3) deprived
4) emphasized
5) comprehend

Ans: (2)

Directions (Q 26-30): Which of the phrases 1), 2), 3) and 4) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence meaningful and grammatically correct? If the sentence is correct as it is and no correction is required mark 5) as the answer.

26. If the complaint is not addressed within thirty days bring the matter to notice the RBI customer services department.
1) before noticing
2) will be noticed by
3) through its notice of
4) to the notice of
5) No correction required

Ans: (4)

27. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) E

Ans: (4)
28. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) F

Ans: (1)

29. Increasing investing in technology will certainly help to reduce costs in the long run.
1) Increased investment in
2) An increase investment of
3) With increase invested in
4) By increasing investment of
5) no correction required

Ans: (1)

30. The prices of pulses have risen because production were low compared demand.
1) lower compared to
2) is lower comparable
3) will be lower for
4) is lower than
5) no correction required

Ans: (4)

Directions (Q.31-35): In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as 1), 2),3) and 4). One of these four boldly printed words may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the boldly printed words are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark 5), ie 'All Correct', as your answer.

31. In order to curtale the substantial export of iron ore
             1)            2)
recently the government has imposed an export tax. /
             3)            4)
          All correct
             5)

Ans: (1)

32. Several mediam and small sized companies successfully
      1)              2)                   3)
survived the global financial crisis of 2008. / All correct
        4)               5)
Ans: (2)

33. One of the tangible benefits of appearing for a loan under
         1)         2)           3)
this scheme is the interest rate concessions. / All correct
         4)          5)

Ans: (3)

34. With effect from April, non-banking finance companies
                        1)
with good performances may be granted licences to
             2)             3)
convert into banks. / All correct
            4)              5)

Ans: (2)

35. In 2009, the largest remittances sent to India were from.
               1)              2)
oversees Indians living in North America. / All correct
             3)       4)               5)

Ans: (3)

Directions (Q.36-40): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) & (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow:
(A) If tomorrow's children meet these two crucial criteria they are likely to have the opportunity both to pursue work to fulfil their dreams and make an impact on the world around.
(B) In the 21 st century, however, this no longer holds true as the expectations of organisations have changed.
(C) The concept of job in the 20th century was often equated with toil.
(D) In order to meet these changed expectations, employees need commitment and access to continuous learning.
(E) Jobs were acquired, learned and performed until retirement and did not have to be rewarding.     .
(F) They demand more creativity and expertise and want employees to be responsible for both outputs and outcomes.

36. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) E

Ans: (3)

37. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) E

Ans: (5)

38.
 Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
1) B
2) C
3) D
4) E
5) F

Ans: (1)

39. Although micro finance initiatives are a very recent phenomenon in India, these have significantly impact on millions of households across the country.
1) are significant in impact
2) have had a significant impact
3) had significantly impacted
4) were a significant impact
5) no correction required

Ans: (2)

40. Of the 21 crore households in need of financial inclusion, bunks reach out to around 5 crore households through self-help groups.
1) households needy of
2) households needed
3) household that needs
4) households with needs
5) no correction required

Ans: (5)

Directions (Q.41-50): In the following passage there are blanks, each of which is numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words/ phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.
The large number of natural disasters within a few days in late September has led to two assumptions. First, we are experiencing more natural calamities today
(41) ever before, and second, the distribution of disasters (42) unequal. A UN report studied natural disasters (43) 1975 and 2007 found that not only is the (44) of catastrophes increasing because of climate change and environmental (45) but also that the brunt of tragedies is borne (46) poor countries least equipped to deal with such (47) It is true that some countries are disaster-prone but some (48) Japan for example have managed to overcome their geographical disadvantages.
(49) to UN estimates, equivalent populations in the Philippines and Japan (50) the same number of cyclones each year but 17 times more people perish in the Philippines than in Japan. In same ways natural disasters give developed economies an excuse for technological improvement while in poorer ones it feeds a vicious cycle -since they are constantly struggling to recover from natural calamities they cannot afford the disaster prevention measures needed.

41.  1) as      2) than   3) not      4) of   5) since

Ans: (2)
42.  1) being  2) are     3) often    4) is   5) seem

Ans: (4)
43.  1) after  2) prior   3) between 4) separating  5) affecting

Ans: (3)

44.  1) response  2) dances  3) occurring  4) damage  5) frequency

Ans: (5)
45.  1) degradation 2) protection 3) detriment  4) audit  5) summit

Ans: (1)

46.  1) of  2) by  3) with  4) for  5) on

Ans: (2)

47.  1) calm  2) misbelieve  3) misfortunes  4) faith  5) mistake

Ans: (3)

48.  1) inspite  2) even  3) since  4) how   5) like

Ans: (5)

49.  1) Thanks  2) comparing  3) similar  4) According  5) Linked

Ans: (4)

50.  1) endure  2) incite   3) enjoys  4) trigger   5) encounters

Ans: (1)

Tuesday, 31 January 2012

English Sample Paper for IBPS Specialist Officer - 42


Directions (1-15)
Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.
There is a story told of a king who lived long ago in a country across the sea. He was a very wise king, and spared no efforts to teach his people good habits.
Often he did things which seemed to them strange and useless; but everything he did, he did to teach his people to be industrious and careful. "Nothing good can come to a nation, whose people complain and expect others to fix their problems for them" he said. "Good things from life come to those who take matters into their hands." One night, while everyone was asleep, he placed a large stone in the middle of the road that led past the place. Then he hid behind a bush, and waited to see what would happen.
First came a farmer with his wagon heavily
loaded with grain, which he was taking to the mill to be ground. "Well, whoever saw such carelessness?" he said crossly, as he turned his wagon and drove around the stone. "Why don't these lazy people have that stone taken off from the road? " And so he went on complaining about the uselessness of others, but not touching the stone himself.
Soon afterwards, a young soldier came singing along the road. The long trail of his cap waved in the breeze, and a bright sword hung at his side. He was thinking of the wonderful bravery he would show in the war. The soldier did not see the stone, but struck his foot against it and went tossing in the dust. He rose to his feet, shook the dust from his clothes, picked up his sword, and complained angrily about the lazy people who had no more sense than to leave such a huge stone in the middle of the road. Then he, too, walked away, not once thinking that he might move it himself. And so the day passed. Everyone who came by complained and whined because the stone lay on the road, but no one touched it.
At last, just before nightfall, the miller's daughter came past. She was a hard-working girl and was very tired because she had been busy since early morning at the mill. But she said to herself, "It is almost dark, somebody may trip over this stone in the night, and perhaps he could be badly hurt. I will move it out of the way." So she tugged at the heavy stone. It was
hard to move, but she pulled and pushed, and lifted until at last she moved it from its place. To her surprise, she found a box underneath. She lifted the box .It was heavy, for it was filled with something. Upon it was written: This box belong to the one who moved the stone. She opened the lid, and found that it was filled with gold! The miller's daughter went home with a happy heart.
When the farmer, the soldier and all the others heard what had happened, they gathered around the spot on the road where the stone had been. They scratched at the dust with their feet, hoping to turn up a piece of gold.
"My friends," said the king, "We often come across obstacles and burdens our way. We may complain out loud about them or we may choose to walk around them. Alternatively, we can analyse them and find out what they mean. Disappointment is usually the price of laziness." Then the wise king
mounted his horse and rode away.
1. Why was the miler's daughter happy?
(1) She finished all her work at the mill., (2) She won the bet placed by the king.
(3) The king declared her the most industrious persons in his kingdom.
(4) She was rewarded with a box full of gold that lay beneath the stone.
(5) The king offered her a hundred gold coins.
Ans. (4)
2. Why did the king place a stone in the middle of the road?
(1) He enjoyed troubling others., (2) He wanted to watch people trip and fall.
(3) He wanted to cover a manhole in the road.
(4) He wanted to obstruct people from visiting the place.
(5) He wanted to teach his people to take matters into their own hands.
Ans.  (5)
3. The people completed while passing the road that led past the palace because
(A) there was a huge stone lying on the road., (B) there was a manhole in the road.
(c) nobody was allowed to shift the stone on the road.
(1) Only (A), (2) Only (C), (3) Only (A) and (c), (4) Only (B), (5) None
Ans.  (1)
4. Which of the following adjectives given below would best describe the king?
(1) Evil  , (2) Industrious, (3) Lazy    , (4) Careless, (5) Suspicious
Ans. (2)
5. Why did the people from the country, including the farmer and the solider gather around the spot where the stone lay?
(1) They were hoping to discover a gold mine.
(2) They were told that the king was waiting for them at the very spot.
(3) They were hoping to discover some more gold for themselves.
(4)  They wanted to make sure that the stone was really removed.
(5) They wanted to inspect the damage done to the road.
Ans.  (3)
6. Who among the following did not attempt to move the stone?
(A) The farmer, (B) The miller's daughter, (C) The young soldier
(1) Only (A), (2) Only (B), (3) Only (C), (4) Only (A) and (C), (5) Only (A) and (B)
Ans.  (4)
7. Why did the king hide behind the bush?
(1) He wanted to see how his people would react to the stone., (2) He was spying on the young soldier.
(3) He was not getting sleep., (4) He wanted to guard the palace., (5) None
Ans.  (1)
8. Which of the following statements is true of the miller's daughter according to the passage?
(1) She was a very considerate girl, (2) She was greedy
(3) She misguided the farmer and the young soldier
(4) She was very busy and had no time for others, (5) None of the above is true
Ans.  (1)
9. Which of the following statements is true of the king according to the passage?
(A) He often did useless thing like placing stone on the road to irritate his people.
(B) He tried his best to teach his people to be industrious.
(C) He was responsible for placing the box of gold beneath the stone.
(1) Only (A), (2) Only (C), (3) Only (B) and (C), (4) Only (B), (5) Only (A) and (C)
Ans.  (3)
10. Why did the miller's daughter decide to move the stone?
(1) She wanted the gold that lay beneath the stone., (2) She was afraid that someone would get hurt.
(3) She knew that the king was watching her from behind the bush.
(4) The girl loved challenges and wanted to show her strength to the king.
(5) She wanted to escape work at the mill.
Ans.  (2)

Directions (11-13): Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.11. LOADED: (1)  Completed, (2) Filled, (3) Secured, (4) Adjusted, (5) FrequentlyAns. (2)
12. OFTEN: (1) Sometimes   , (2) Hardly, (3) Rarely , (4) Deliberately, (5) FrequentlyAns. (5)
13. MOUNTED: (1) Climbed   , (2) Took, (3) Tapped, (4) Moved, (5) CalledAns.  (1)
Directions (14-15): Choose the world which is most OPPOSITE in meaning of the world printed in bold as used in the passage.14. CARELESSNESS: (1) Negligence, (2) Carefulness, (3) Worthiness  , (4) Harshness, (5) LazinessAns.  (2)
15. HARD: (1) Difficult, (2) Light, (3) Easy              , (4) Complicated, (5) SoftAns.  (3)
Directions (16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5) ie, ‘No error' (Ignore the errors of punctuation, if any).16. During the reign of /(1) the emperor of Vijayanagar,/ (2) there lived a/(3) wise magistrate named Haripant./(4) .Ans.  (5)
17. My parents came /(1) to town with/(2) the intention in visting /(3) the University. (4) .Ans.  (3)
18. Suman took a hundred coins /(1) from the man and /(2) gave him a few medicine /(3) to make him feel better./(4) .Ans.  (1)
19. The children were/(1) even more angrier /(2) with the shopkeeper/ (3) for having tricked  them the second time. /(4) .Ans. (2)
20. Since it was evening by the time/ (1) the farmer reached the next village,/(2) he took shelter in the house / (3) of a old couple. /(4) .Ans.  (4)
Directions (21-25): In each of the following sentences, an idiomatic expression or a proverb is highlighted. Select the alternative which best describes its use in the sentence.21. The Police will leave no stone unturned to discover the murderer.
(1) turn every stone, (2) investigate thoroughly, (3) make no commitment
(4) invest a large sum, (5) make no excuse
Ans. (2)
22. The police tried to make her admit that she had made a mistake, but the girl stood her ground and said that she had seen the burglar.
(1) did not move, (2) was being stubborn, (3) stood firm on the ground
(4) promised to be true, (5) refused to change her statement
Ans. (5)
23. Never put off until tomorrow what you can do today.
(1) indulge, (2) force, (3) disclose, (4) postpone, (5) place
Ans.  (4)
24. The concert was brought to a close with a display of fireworks.
(1) concluded, (2) interrupted, (3) announced, (4) brought to a halt, (5) cancelled
Ans. (1)
25. Step by step the veterinarian taught the little puppy to obey her.
(1) Hastily, (2) Reluctantly, (3)Slowly and methodically, (4) With great hesitation, (5) Dutifully
Ans.  (3)
Directions (26-30): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete in the context of the sentence.
26. In the field, a farmer was using two horses to pull his plough, a ___ I had not seen since my childhood.
(1) Sight    , (2) look, (3) Business, (4) appearance, (5) Work
Ans.  (1)
27. I must start ___ dawn to reach the station on time.
(1) during , (2) doing, (3) in, (4) to, (5) before
Ans. (5)
28. During the last few years the company has been___hard to modernise its image.
(1) working , (2) doing, (3) try  (4) work, (5) undertaking
Ans. (1)
29. No sooner had he returned ___  he was off again.
(1) and  , (b) but, (3) that, (4) yet, (5) than
Ans. (5)
30. As it was getting late, I was ___ troubled focusing on the birds in the disappearing light.
(1) feeling, (2) having, (3) experience , (4) being, (5) seeing
Ans. (2)
Directions (31-35): In each question below, four words printed in bold type are given. These are numbered (1), (2),(3) and (4). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (5) ie, ‘All Correct' as your answer.
31. The soldiers (1) were brought (2) in to restore law and ordre (3) after the riots. (4) All Correct (5)Ans. (3)
32. Under (1) my teacher's guidance (2) I slowly mastored (3) the art of pottery. (4) All Correct (5)Ans. (3)
33. The building (1) is regularly inspected (2) by the fire (3) safety officer (4) All Correct (5)Ans.  (5)
34. The Company (1) received severel (2) complaints (3) from irate (4) customers. All Correct (5)Ans. (2)
35. Anxeity (1) can interfere (2) with children's performance (3) at school. (4) All Correct (5)Ans. (1)

Direction (36-40): Rearrange the following six sentences/group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph: then answer the questions given below them.
(A) All looked alike and were dressed in kingly robes. Who was the real king? Wondered Birbal.
(B) The king of Iran had heard that Birbal was one of the wisest men in the East and desirous of meeting him, sent him an invitation to visit his country.
(C) Birbal explained saying, ‘The false king were all looking at you, while you yourself looked straight ahead. Even in regal robes, the common people will always look to their king for support.' Overjoyed, the king embraced him and showered him with gifts.
(D) ‘But how did you identify me?' the king asked puzzled.
(E) The very next moment he got his answer. Confidently, he approached the king and bowed in front of him.

36. Which should be the FIFTH sentence after the rearrangement? (1) D, (2) C, (3) B, (4) A, (5) FAns.  (2)
37. Which should be the FOURTH sentence after the rearrangement? (1) C, (2) D, (3) F, (4) B, (5) EAns. (2)
38. Which should be the SECOND sentence after the rearrangement? (1) B, (2) C, (3) F, (4) A, (5) EAns. (4)
39. Which should be the THIRD sentence after the rearrangement? (1) A, (2) D, (3) F, (4) C, (5) EAns. (3)
40. Which should be the FIRST sentence after the rearrangement? (1) D, (2) C, (3) F, (4) B, (5) EAns.  (4)
Directions (41-50): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

In the olden days people bitten by mad dogs died a sure and horrible death
(191) to rabies. In 1867, Louis Pasteur, one of the well renowned scientists and the man who gave the world the ‘germ theory of disease' developed a vaccination to (192) rabies. He did not know if it would work, so he decided to (193) himself with rabies and then try out the (194) on himself. But before he could do that, a tearful woman brought her 9- year -old son to him. The boy had been (195) and bitten by a mad dog two days earlier. Pasteur (196) physicians known to him. They told him nothing could be done for the boy. Then Pasteur, with the (197) of the boy's mother, decided to try out the vaccination he had developed. He began to give the boy, injections of a certain, liquid (198) from the fragments of the brain of a mad dog. Each day Pasteur looked fearfully for signs of the onset of the dreaded disease. But the boy (199) healthy. A month passed by, then another and finally, Pasteur knew that his vaccination had worked. The physicians who had predicted the boy's death were (200). Rabies had been vanquished for the first time in history! In 1888 the Pasteur Institute was established to treat cases of rabies and today it is one the world's most famous centres of biological research.41. (1) inspire , (2) owning, (3) due                , (4) cause, (5) suchAns.  (3)

42. (1) startle, (2) Block, (3) due, (4) prevent, (5) TreatmentAns. (4)
43. (1) indulge, (2) infect, (3) try, (4) put, (5) secureAns.  (2)
44. (1) decision, (2) plan, (3) outcome, (4) possible, (5) treatmentAns.  (5)
45. (1) teased, (2) tested, (3) chase, (4) inquired, (5) consultedAns.  (4)
46. (1) connection, (2) admitted, (3) chase, (4) inquired, (5) consultedAns.  (5)
47. (1) commitment, (2) consent, (3) behavior, (4) knowledge, (5) approveAns.  (2)
48. (1) finalised, (2) funneled, (3) obtained, (4) took, (5) resultingAns. (3)
49. (1) took, (2) appearance, (3) just, (4) stay, (5) remainedAns. (5)
50. (1) amazed, (2) sued, (3) dejected, (4) rejected, (5) celebrated
Ans 1, 

(If U like this paper then visit to the VIGYAPAN on this blog also,
You can also subscribe this blog to get Papers directly in your mail box