Pls Note:If any file is not downloading pls mark mail to nsmfdoon@gmail.com with file name/detail to get the file in your mail box directaly.

Monday, 12 March 2012

SSC Scientific Assistant in Indian Meteorological Department Exam General Awareness Sample Paper - 36


1.
The most distinguishing feature of the Harappan culture is the
A) Arts and crafts
B) Town planning and drainage system
C) Harappan script
D) Terracotta figurines
2.
Who was the first Muslim ruler to invade South India ?
A) Jalaluddin Khilji
B) Alauddin Khilji
C) Muhammad-bin-Tughlaq
D) Malik Kafur
3.
The Shalimar Garden at Srinagar was designed by
A) Akbar
B) Shah Jahan
C) Aurangzeb
D) Jahangir
4.
Who was the first Muslim President of the Indian National Congress ?
A) Abul Kalam Azad
B) Rafi Ahmed Kidwai
C) Hakim Ajmal Khan
D) Badruddin Tyabjee
5.
Our National Emblem has been adopted from the
A) Sanchi Stupa
B) Sarnath Pillar
C) Golden Temple
D) Kornark Temple
6.
International Date Line falls along
A) 180 Degree
B) 0 Degree
C) 90 Degree
D) 270 Degree
7.
The headquarters of Survey of India is located at
A) Chennai
B) Dehradun
C) Hyderabad
D) Bengaluru
8.
The river on which Sardar Sarovar Project is constructed is
A) Mahanadi
B) Krishna
C) Chambal
D) Narmada
9.
To which one of the following types of vegetation does rosewood belongs ?
A) Tropical Evergreen
B) Tundra
C) Himalayan
D) Tidal
10.
A Dairy Co-operative was first set up at
A) Rajkot
B) Manmad
C) Anand
D) Sholapur
11.
The edible part of potato plant is
A) root
B) stem
C) leaf
D) fruit
12.
The saffron, the dried parts used as spice are
A) flowers
B) petals
C) stigmas
D) arils
13.
Which one of the following is a false fruit ?
A) Mango
B) Banana
C) Apple
D) Grape
14.
Thrombosis is a disease of the
A) Thyroid gland
B) Lungs
C) Blood
D) Brain
15.
Sex hormones are formed from
A) fats
B) cholesterol
C) amino acids
D) disaccharides
16.
The breathing organ of Rohu fish is
A) Green gland
B) Trachea
C) Gill
D) Lung
17.
Kinetic energy of a stationary body is
A) positive
B) negative
C) zero
D) independent of mass
18.
Our eyes have
A) Concave lens
B) Plano-concave lens
C) Convex lens
D) Plano-convex lens
19.
Echo of an intermittent sound is heard distinctly if the distance of the reflector is
A) 10 m
B) 5 m
C) 20 m
D) 1 m
20.
If a convex lens made of glass is immersed in water, its focal length will
A) increase
B) decrease
C) remain unchanged
D) become infinity
21.
The headquarters of SAARC is at
A) New Delhi
B) Kathmandu
C) Colombo
D) Islamabad
22.
For which sector did the development model implemented in 1991 give a bigger role ?
A) Household sector
B) Public sector
C) Private sector
D) Core sector
23.
Which is India's first oil refinery ?
A) Barauni refinery
B) Koyali refinery
C) Digboi refinery
D) Trombay refinery
24.
NABARD is a/an
A) commercial bank
B) industrial bank
C) apex bank for providing agricultural credit
D) small scale industries bank
25.
The author of the book "Poverty and Famines : An Essay on Entitlement and Deprivation" is
A) W. Arthur Lewis
B) P.W.S. Andrews
C) Amartya Sen
D) Kenneth J. Arrow
26.
The "Quit India" resolution was moved on August 8, 1942 by
A) Motilal Nehru
B) Subhas Chandra Bose
C) Lala Lajpat Rai
D) Jawaharlal Nehru
27.
A person can be a member of Council of Ministers without being a Member of the Parliament for a period of
A) one year
B) 3 months
C) one month
D) 6 months
28.
Fundamental Rights granted to the Indian citizens are
A) Justiciable
B) Non-Justiciable
C) Absolute
D) Unlimited
29.
On which day did the Constituent Assembly adopt the Indian Constitution ?
A) January 26, 1950
B) August 15, 1947
C) December 26, 1946
D) November 26, 1949
30.
Which was the first State in India to come under Presidential Rule ?
A) Goa
B) Kerala
C) Jammu and Kashmir
D) Punjab
31.
Which of the following can be included in a 'presentation file' ?
A) Sound
B) Image
C) Video
D) All the above
32.
Which of the following methodologies is used by the Operating System in order to manage the computer's memory ?
A) Partitioning
B) Virtual memory
C) Swapping
D) All the above
33.
Which of the following metals is less reactive than Copper ?
A) Iron
B) Gold
C) Magnesium
D) Zinc
34.
Dry ice is the solid form of
A) H2O
B) H2
C) O2
D) CO2
35.
Cloud is an example of
A) aerosol
B) emulsion
C) gel
D) foam
36.
The precious stone, sapphire is a mineral of
A) aluminium
B) silver
C) nickel
D) magnesium
37.
Which pollutant is responsible for ozone depletion in Antarctica ?
A) Carbon monoxide
B) Carbon dioxide
C) Nitrogen dioxide
D) Chlorofluorocarbon
38.
Acid Rain is caused due to presence in air of
A) Sulphur dioxide
B) Carbon monoxide
C) Nitrogen
D) Hydrogen
39.
Which one of the following pairs is not correctly matched ?
A) Zoological Survey of India - Kolkata
B) Animal Welfare Board of India - Bhopal
C) Indian Council of Forestry Research and Education - Dehradun
D) National Institute of Animal Welfare - Ballabhgarh (Faridabad)
40.
Which of the Following States has the highest Wind Power installed capacity (in MW) ?
A) Karnataka
B) Maharashtra
C) Rajasthan
D) Tamil Nadu
41.
Which one of the following pairs is not correctly matched with regard to Project Tiger Reserves ?
A) Dudhwa - Lakhimpur Kheri (U.P.)
B) Periyar - Idukki (Kerala)
C) Ranthambore - Sawai Madhopur (Rajasthan)
D) Dampa - Shahdol (Madhya Pradesh)
42.
Which one of the following is not an 'Anti-Tank Guided Missile' ?
A) Nag
B) K-15 Sagarika
C) Milan ER
D) 9M111 Fagot
43.
Which of the following stone observatories built by Maharaja Sawai Jai Singh II in the 18th Century has been inscribed in the World Heritage List of the United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation >
A) Jantar Mantar, Delhi
B) Jantar Mantar, Jaipur
C) Jantar Mantar, Ujjain
D) Jantar Mantar, Varanasi
44.
Who has written the book "The Idea of Justice" ?
A) Amartya Sen
B) Arun Shourie
C) Amitabh Kant
D) Amit Dasgupta
45.
Which one of the following famous sites has not been correctly matched with its location ?
A) Amarnath Cave - Kashmir
B) Chilka Lake - Orissa
C) Jog Falls - Andhra Pradesh
D) Lal Bagh Garden - Bengaluru
46.
Which one of the following is not included in the list of the Seven Wonders of the World announced in Lisbon, the capital of Portugal on July 7, 2007 ?
A) Taj Mahal, India
B) The Colossus of Rhodes
C) Christ the Redeemer (Brazil)
D) Great wall of China
47.
The Gold Medal in Shooting (Double Trap) in 2010 Asian Games was won by
A) Ronjan Sodhi
B) Abhinav Bindra
C) Gagan Narang
D) Vijay Kumar
48.
The next edition of the Asian Games in 2014 would be held in
A) Japan
B) South Korea
C) Thailand
D) Singapore
49.
Late Dr. M.S. Subbalakshmi distinguished herself in the field of
A) Kathak
B) Bharatnatyam
C) Playing Violin
D) Vocal Music
50.
Which of the following films has been adjudged as the Best Film at the Filmfare Awards, 2010 ?
A) Paa
B) 3 Idiots
C) Well Done Abba
D) Delhi-6
Ans.
1. B
2. B
3. D
4. D
5. B
6. A
7. B
8. D
9. A
10. C
11. B
12. C
13. C
14. C
15. B
16. C
17. C
18. C
19. C
20. A
21. B
22. C
23. C
24. C
25. C
26. D
27. D
28. A
29. D
30. D
31. D
32. D
33. B
34. D
35. A
36. A
37. D
38. A
39. B
40. D
41. D
42. B
43. B
44. A
45. C
46. B
47. A
48. B
49. D
50. B



Monday, 5 March 2012

Central Bank of India Recruitment 2012 Bank Manager

Recruitment of Senior Manager and Manager in Central Bank of India: 
Central Bank of India has released a recruitment notification for the engagement on the posts of Senior Manager (Trusteeship) and Manager (Trusteeship) . Aspirants possessing the educational qualification that was mentioned below can apply on or before 10th March 2012.  Candidates are required to check their eligibility by reading the below given recruitment details.
Recruitment details for the job of Senior Manager and Manager in Central Bank of India : - 
1. Senior Manager ( Trusteeship ) 
No.of Vacancies – 01
Educational qualification – Candidates should have the professional qualification of CA/ICWAI/MBA ( Finance ).
Experience – Candidates should have experience of handling the trustee department with knowledge of statutory and regulatory compliance.
2. Manager ( Trusteeship ) 
No.of Vacancies – 01
Educational Qualification – Candidates should have completed Post Graduation / MBA ( Finance ) from any recognized university.
How to apply: - Eligible candidates can apply for the recruitment of Senior Manager and Manager by sending their latest bio-data at email hrd@cfsl.in on or before 10th March 2012.
Candidates can know the more information about this vacancy from web link -
” Recruitment details” 
Official website of Central Bank of India - https://www.centralbankofindia.co.in/site/indexcbi.aspx

Saturday, 3 March 2012

General Awareness Sample Practice Paper for all - 35


General Awareness Practice Paper for IBPS Clerk/PO/SSC/SBI PO/SBI Clerk etc

1. The Qutub Minar was completed by the famous ruler—
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) Iltutmish
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Alauddin Khilji
Ans : (B)
2. Which of the following are incorrectly paired ?
(A) Krishnadeva Raya—Amukta malyada
(B) Harshavardhana—Nagananda
(C) Kalidasa —Ritusamhara
(D) Visakhadatta—Kiratarjuniyam
Ans : (D)
3. Who was the first Muslim President of the Indian National Congress ?
(A) Muhammed Ali Jinnah
(B) Badruddin Tyabji
(C) Sir Syed Ahmed Khan
(D) Abul Kalam Azad
Ans : (B)
4. During which Gupta King’s reign did the Chinese traveler Fa-hien visit India ?
(A) Chandra Gupta I
(B) Samudra Gupta
(C) Chandra Gupta II
(D) Kumara Gupta
Ans : (C)
5. The administrative consequence of the Revolt of 1857 was transfer of power from—
(A) East India Company to the British Crown
(B) British Crown to the East India Company
(C) East India Company to the Governor General
(D) British Crown to the Board of Directors
Ans : (A)
6. The issue on which the Civil Disobedience Movement of 1930 was launched was—
(A) Equal employment opportunities for Indians
(B) The proposed execution of Bhagat Singh
(C) Salt monopoly exercised by the British Government
(D) Complete freedom
Ans : (D)
7. The Rajya Sabha is dissolved after—
(A) Every five years
(B) Every six years
(C) On the advice of the Prime Minister
(D) None of the above
Ans : (D)
8. Who was the last Governor-General of India ?
(A) Sir Cripps
(B) Lord Mountbatten
(C) C. Rajagopalachari
(D) Sir Attlee
Ans : (C)
9. Which party provided two Prime Ministers in two years’ time ?
(A) B.J.P.
(B) Janata Party
(C) Janata Dal
(D) Samajwadi Janata Party
Ans : (B)
10. Which Directive Principle bears the direct impact of Gandhi’s moral philosophy ?
(A) Equal pay for equal work
(B) Provision of free legal aid and advice
(C) Prohibition of the slaughter of cows
(D) Protection of the monuments of historical importance
Ans : (B)
11. Which Article of the Indian Constitution abolishes ‘Untouchability’ ?
(A) 14
(B) 15
(C) 16
(D) 17
Ans : (D)
12. In case the President wishes to resign, to whom is he to address his resignation letter ?
(A) Chief Justice of India
(B) Secretary of Lok Sabha
(C) Vice-President
(D) Prime Minister
Ans : (C)
13. The Preamble of our Constitution reads India as—
(A) Sovereign, Democratic, Socialist, Secular Republic
(B) Socialist, Democratic, Secular Republic
(C) Democratic, Sovereign, Secular, Socialist Republic
(D) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic
Ans : (D)
14. Which of the following are Financial Committees of Parliament in India ?
1. Public Accounts Committee
2. Estimates Committee
3. Committee on Public Undertaking
(A) 1 and 3
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)
15. Match the following cities and their airports—List-I
(a) Chhatrapati Shivaji
(b) Heathrow
(c) Payalebar
(d) Kaitak
List-II1. Singapore
2. Hongkong
3. London
4. Mumbai
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 2 4 1
(C) 1 3 2 4
(D) 4 3 1 2
Ans : (D)
16. Which one of the following methods of soil conservation is most effective in arid areas ?
(A) Mulching
(B) Shelter belt
(C) Gully plugging
(D) Terracing
Ans : (B)
17. The river which is not Westflowing towards the Arabian Sea is—
(A) Narmada
(B) Tapti
(C) Periyar
(D) Kaveri
Ans : (D)
18. Tsunamis are caused by—
(A) Mixing of cold and warm currents
(B) Earthquakes
(C) Changes in sea level
(D) Volcanic eruption
Ans : (B)
19. Which current is responsible for increasing the temperature of Western Europe ?
(A) Labrador current
(B) Gulf stream
(C) Canari current
(D) North Equatorial current
Ans : (D)
20. Smog is a combination of—
(A) Air and water vapours
(B) Water and smoke
(C) Fire and water
(D) Smoke and fog
Ans : (D)
21. A refrigerator operating in a chemist’s shop is an example of—
(A) Free good
(B) Final good
(C) Producer’s good
(D) Consumer’s good
Ans : (D)
22. Disinvestment is—
(A) Offloading of shares of private companies to government
(B) Offloading of government shares to private companies
(C) Increase in investment
(D) Closing down of business concerns
Ans : (B)
23. S.D.R. stands for—
(A) Special Dollar Rights
(B) Special Drawing Rights
(C) State Drawing Rights
(D) Specific Dollar Rights
Ans : (B)
24. The Commission in India dealing with minimum support price, procurement price, etc. in connection with agricultural goods is the—
(A) Planning Commission
(B) Agricultural Costs and Prices Commission
(C) Agricultural Price Commission
(D) National Marketing Commission
Ans : (B)
25. Which one of the following is a development expenditure ?
(A) Irrigation expenditure
(B) Civil administration
(C) Debt services
(D) Grant-in-aid
Ans : (A)
26. When average cost of production (AC) falls, marginal cost of production must be—
(A) Rising
(B) Falling
(C) Greater than the average cost
(D) Less than the average cost
Ans : (D)
27. Green Banking means—
(A) Development of forestry by banks
(B) Financing of environmental friendly projects by banks
(C) Financing of irrigation projects by banks
(D) None of the above
Ans : (B)
28. Which one of the following is not correct ?
(A) First Five Year Plan, 1951-56
(B) Second Five Year Plan, 1956-61
(C) Third Five Year Plan, 1961-66
(D) Fourth Five Year Plan, 1966-71
Ans : (D)
29. Which one of the following is not a quantitative credit control technique ?
(A) Bank Rate
(B) Cash Reserve Ratio
(C) Statutory Liquidity Ratio
(D) Increase of interest rate on saving deposit
Ans : (D)
30. Which one of the following statements is correct ?
(A) Good money drives bad money out of circulation
(B) Bad money drives good money out of circulation
(C) Good and bad money cannot circulate together
(D) Cannot say
Ans : (B)
31. Tetanus is caused by—
(A) Clostridium
(B) Virus
(C) Bacteriophage
(D) Salmonella
Ans : (A)
32. Vitamin E is particularly important for—
(A) Development of teeth
(B) Carbohydrate metabolism
(C) Normal activity of sex glands
(D) General health of epithelial tissues
Ans : (C)
33. Birds usually have a single—
(A) Kidney
(B) Lung
(C) Testis
(D) Ovary
Ans : (D)
34. Blood pressure is controlled by—
(A) Adrenal gland
(B) Thyroid gland
(C) Thymus
(D) Corpus luteum
Ans : (A)
35. The carbon dioxide content in the air that we exhale is about—
(A) 4%
(B) 8%
(C) 12%
(D) 16%
Ans : (A)
36. Maximum harm to a tree is caused by—
(A) Loss of half of its leaves
(B) Loss of all leaves
(C) Loss of half of its branches
(D) Loss of its bark
Ans : (B)
37. Mineral constituent of chlorophyll is—
(A) Iron
(B) Magnesium
(C) Calcium
(D) Potassium
Ans : (B)
38. Which part of tongue bears cells for sour taste ?
(A) Front
(B) Back
(C) Sides
(D) Middle
Ans : (C)
39. The deficiency of Vitamin B causes—
(A) Scurvy
(B) Dermatitis
(C) Beri-beri
(D) Phynoderma
Ans : (C)
40. In which vertebrate does oxygenated and deoxygenated blood get mixed ?
(A) Fish
(B) Amphibian
(C) Bird
(D) Mammal
Ans : (B)
41. Which of the following circuit elements is used to ‘block’ DC in an electronic circuit ?
(A) Resistance
(B) Capacitance
(C) Inductance
(D) Diode
Ans : (B)
42. Spectacles used for viewing 3D films have—
(A) Bifocal lens
(B) Convex lens
(C) Concave lens
(D) Polaroids
Ans : (A)
43. The number of satellites of the planet Mercury is—
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 16
Ans : (A)
44. A boy sitting in an open car moving with constant speed throws a ball straight up into the air. The ball falls—
(A) Behind him
(B) In front of him
(C) Into his hand
(D) By his side
Ans : (C)
45. Which of the following does not belong to the solar system ?
(A) Asteroids
(B) Comets
(C) Planets
(D) Nebulae
Ans : (D)
46. The process involved in making soap is—
(A) Saponification
(B) Hydrolysis
(C) Condensation
(D) Polymerisation
Ans : (A)
47. Sea water can be purified by the process of—
(A) Distillation
(B) Evaporation
(C) Filtration
(D) Fractional distillation
Ans : (A)
48. Detergents clean surfaces on the principle of—
(A) Viscosity
(B) Surface tension
(C) Elasticity
(D) Floatation
Ans : (B)
49. The compound to which H2 does not add is—
(A) Biphenyl ethylene
(B) Tetraphenyl ethylene
(C) Tetrachloro ethane
(D) Tetracyano ethylene
Ans : (D)
50. Ammonal is a mixture of—
(A) Aluminium powder and ammonium nitrate
(B) Aluminium powder and ammonium chloride
(C) Aluminium powder and ammonium sulphate
(D) Aluminium powder and potassium nitrate
Ans : (A)
51. Which gas does not form the part of atmosphere ?
(A) Nitrogen
(B) Helium
(C) Chlorine
(D) None of the above
Ans : (C)
52. The number of players in each side in Water Polo is—
(A) 07
(B) 09
(C) 05
(D) 04
Ans : (A)
53. A kilowatt-hour is unit of—
(A) Energy
(B) Power
(C) Electric charge
(D) Electric current
Ans : (A)
54. In the post-independence period, economic reforms were first introduced in India under—
(A) P.V. Narasimha Rao Government (1990)
(B) Indira Gandhi Government (1980)
(C) Rajiv Gandhi Government (1985)
(D) Janata Party Government (1977)
Ans : (A)
55. The Report of Vijay Kelkar Committee relates to—
(A) Trade Reforms
(B) Centre-State Financial Relations
(C) Disinvestment in Public Sector Enterprises
(D) Tax Reforms
Ans : (D)
56. Molotov cocktail is a—
(A) Meeting
(B) Council
(C) Drink
(D) Grenade
Ans : (D)
57. Who was the first woman in the world to scale the Mount Everest ?
(A) Bachendri Pal
(B) Junko Tabei
(C) Yoko Ono
(D) Aung Sung
Ans : (B)
58. Who was the author of the Kadambari, a great romantic play ?
(A) Banabhatta
(B) Harshavardhana
(C) Bhaskaravardhan
(D) Bindusara
Ans : (A)
59. Who is the author of the book ‘What Went Wrong’ ?
(A) Sushma Swaraj
(B) Sonia Gandhi
(C) Shaila Nigar
(D) Kiran Bedi
Ans : (D)
60. Which sports person is nick named Dennis the Menace ?
(A) Andre Agassi
(B) Jim Courier
(C) Pete Samprass
(D) John McNroe
Ans : (A)
61. Bhilai Steel Plant was built with the collaboration of—
(A) Germany
(B) Soviet Union
(C) United Kingdom
(D) Japan
Ans : (B)
62. Ventilators are provided near the ceiling of the room because—
(A) The exhaled warmer air rises up and goes out
(B) These provide cross ventilation in the room
(C) These provide some sunlight in the room
(D) These do not look nice in the lower part
Ans : (A)
63. The hair of shaving brush clings together when removed from water due to—
(A) Surface tension
(B) Viscosity
(C) Elasticity
(D) Friction
Ans : (A)
64. In severe winter, in cold countries water pipes burst because—
(A) Water expands on freezing
(B) Contraction of water pipes
(C) High atmospheric pressure
(D) Combined effect of all the above three
Ans : (A)
65. The pair which is not a twin-city is—
(A) Hyderabad-Secunderabad
(B) Durgapur-Asansol
(C) Calcutta-Howrah
(D) Delhi-New Delhi
Ans : (B)
66. Who was the second man to land on the Moon ?
(A) Yuri Gagarin
(B) Neil Armstrong
(C) Buzz Aldrin
(D) Michael Collins
Ans : (C)
67. The fuel used in an atomic reactor is—
(A) Coal
(B) Petrol
(C) Combustable gases
(D) Uranium
Ans : (D)
68. The Gir Forest is noted for its—
(A) Lion sanctuary
(B) Deer-Park
(C) Tiger sanctuary
(D) Crocodile Park
Ans : (A)
69. White coal is—
(A) Uranium
(B) Hydro-electricity
(C) Diamond
(D) Ice
Ans : (B)
70. Who amongst the following cricketers has been chosen for Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, 2007 ?
(A) Rahul Dravid
(B) M. S. Dhoni
(C) Sachin Tendulkar
(D) Virender Sehwag
Ans : (B)
71. ICI is the name associated with—
(A) A MNC which manufactures chemicals
(B) Indian Cement Industry
(C) Chamber of Commerce and Industry
(D) A private sector bank
Ans : (A)
72. With the inclusion of Coal India Limited recently in the list of Nav Ratna PSEs, their number now stands at—
(A) 15
(B) 16
(C) 17
(D) 18
Ans : (D)
73. ‘Nextzone’, an information technology SEZ is being established at—
(A) Panki in Uttar Pradesh
(B) Panvel in Maharashtra
(C) Bangalore in Karnataka
(D) Secunderabad in Andhra Pradesh
Ans : (B)
74. The name of India’s research station at the North pole is—
(A) Dakshin Gangotri
(B) Maitri
(C) Himadri
(D) None of the above
Ans : (C)
75. The finalists of the AFC Challenge Cup 2008 were—
(A) India and Myanmar
(B) India and Tajakistan
(C) D.P.R.K. and Tajakistan
(D) Myanmar and D.P.R.K.
Ans : (B)